Cum va poate salva compania un audit IT

By on 21/01/2016
bit-consulting-1

* Vanzarile s-au prabusit? * Bugetele departamentului sunt mereu depasite? * Nici o strategie nu mai are efect? * Sunt semne clare ca aveti nevoie de un audit IT.
Un audit IT poate fi caracterizat ca o verificare si evaluare amanuntita a sistemelor automatizate de procesare a informatiei, puse in legatura cu procesele neautomatizate si interfetele dintre ele.
De multe ori, patronii de companii ori sefii de organizatii apeleaza la specialisti, in cautare de recomandari practice, menite sa imbunatateasca folosirea tehnologiei si de a obtine randament maxim de la angajatii care o folosesc. Astfel, auditul IT include atat verificarea in profunzime a infrastructurii hardware si software, cat si a aplicatilor folosite, a planului de dezvoltare si functionare a sectorului IT, precum si a personalului care il deserveste. Urmare a acestei analize, auditorul ofera solicitantului un raport detaliat si il ghideaza cu privire la initiativele strategice de urmat, cu recomandari de optimizare si dimensionare a sistemului si de personal.
Se naste atunci, intrebarea: `”Cand avem nevoie de un audit IT?”

audit it 1
Activitate sub asteptari
De cele mai multe ori, acesta este solicitat atunci cand bugetele alocate departamentului IT incep sa fie din ce in ce mai costisitoare sau nu isi mai indeplinesc sarcinile de baza trasate, in ciuda initiativelor strategice luate in timp util de companie, pentru a se adapta la conditiile economice si la cerintele pietei. De asemenea, auditul mai este necesar atunci cand probleme cauzate de sectorul resurselor umane pot da nastere unor conflicte de interese ori dauneaza directiei strategice de urmat. Nu in ultimul rand, auditul IT se impune atunci cand bugetele pentru proiectele derulate sunt constant depasite, iar rezultatele departamentului sunt mereu sub asteptari.
Din pacate, nu exista o reteta universal valabila pe care o companie sa o poata aplica pentru a depasi aceste probleme, in ciuda abilitatii sefilor de organizatii de a evalua situatia curenta si de ajustare a activitatii in conformitate cu strategia economica. Este necesara, in primul rand, o analiza atenta a cheltuielilor cu sectorul IT, pentru a vedea daca acestea sunt justificate. Semnele de ingrijorare sunt atunci cand vanzarile se prabusesc, iar reducerile de personal si de activitate sunt iminente, inclusiv la alte departamente.
Informatie si diagnoza
Planificarea unui audit IT implica doi pasi majori de urmat.
Primul pas presupune colectarea informatiilor si planificarea celui de-al doilea, care consta in intelegerea si interpretarea structurii de control interne existente. Din ce in ce mai multe organizatii opteaza astazi pentru un audit de risc, care este folosit, asa cum ii spune si numele, pentru evaluarea riscurilor unei companii sau organizatii. Acesta ajuta, in final, auditorul IT sa ia decizia privind testele de conformitate sau de fond. Intr-o abordare bazata pe risc, auditorul se bazeaza pe controale interne si operationale, precum si pe cunoasterea in profunzimea companiei sau a afacerii intreprinse. Acest tip de evaluare a riscurilor poate ajuta auditorul in efectuarea unei analize cost-beneficiu pentru contracararea riscurilor cunoscute. In cazul in care intalnim o nota de subsol la capitolul “Riscuri de internet”, aceasta presupune existenta unor erori ce pot produce erori materiale semnificative. Acestea pot provoca daune majore atunci cand sunt combinate cu alte erori independente depistate in timpul auditului, indiferent ca sunt de aceeasi natura sau nu.
Cum putem reveni pe linia de plutire?
De multe ori, o companie bine pozitionata pe piata, va creste bugetul alocat sectorului IT in perioada de recesiune, pentru a creste competitivitatea si a reveni pe crestere economica, cel putin pana la ameliorarea contextului general. Insa, companiile mai mici, cu posibilitati financiare reduse, fie din cauza activitatii defectuoase, fie, pur si simplu, din cauza scaderi drastice a vanzarilor, va apela la un auditor pentru a vedea daca cheltuielile cu sectorul IT sunt justificate, daca trebuie diminuate sau, in cazuri extreme, inlocuirea in totalitate a departamentului.

Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul IT, BIT Consulting ofera clientilor sai  Externalizare IT si Outsourcing IT, Recuperare Date, Consultanta si Audit IT si Service Calculatoare. Mai multe detalii pe pagina www.bitconsulting.ro .

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>