In curand, ne vom putea incarca telefonul din mers

By on 24/02/2016
in step nano power3

* cercetatorii americani au pus la punct o tehnologie care foloseste energia degajata de corpul uman in miscare * aceasta este capabila sa dezvolte o putere suficienta pentru incarcarea unui telefon mobil, spre exemplu
Cu totii am visat la ziua in care sa nu ne mai fie teama ca ramanem fara baterie la telefon cand ne este lumea mai draga, putandu-l incarca fara probleme, chiar fara a fi in apropierea unei prize ori a unui acumulator electric. Ei, bine, acel moment ar putea veni mai rapid decat ne-am astepta, iar raspunsul este mai simplu chiar decat o simpla plimbare prin parc.
Cercetatorii de la universitatea americana Wisconsin-Madison au creat o tehnologie disponibila deja pe piata sub titlul InStep NanoPower, ce foloseste energia cinetica degajata de mersul uman pentru a genera electricitate. Aceasta tehnologie poate produce o putere electrica de pana la 10 wati pentru fiecare metru parcurs, astfel incat cercetatorii spun ca aceasta ar putea genera aproximativ 10 KW intr-o zi.

in step nano power1

Cum functioneaza

Tegnologia pe care se bazeaza noii pantofi de alergare are la baza fenomenul de barbotare, acesta fiind explicat in detaliu de catre reprezentantii universitatii americane. Practic, dispozitivul de barbotare nu contine piese metalice in miscare si consta in doua locasuri plane, separate de o mica bariera, umplute cu lichid conductor. Fundul partilor plate este prevazut cu mici orificii, care, in momentul apasarii prin mers sau alergare, dau nastere unor bule de gaz, ca efect al presiunii exercitate. Mai apoi, aceste bule cresc pana ajung suficient de mari incat sa atinga varful locasului, moment in care acestea se sparg. Cercetatorii americani explica astfel ca viteza cu care aceste bule cresc si mai apoi se sparg conduc lichidul conductor inainte si inapoi, generand incarcarea electrica a bateriei de la dispozitivele noastre purtabile. Astfel, in conditiile in care tehnologia este capabila sa genereze deja o putere de 10 wati, acest lucru este suficient pentru a incarca bateria unui smartphone, spre exemplu, care necesita doar aproximativ 2 wati. Acest lucru este posibil in teorie, intrucat, cel putin deocamdata, nu a fost pusa la punct si tehnologia prin care sa legam bateria de la telefon sau de la smartwatch la pantofii de alergat.

in step nano power2

Nerabdatori sa iasa pe piata

Chiar si asa, devoltatorii InStep NanoPower vor sa comercializeze aceasta tehnologie chiar inainte ca noi o vedem instalata pe pantofii de alergat si, mai mult, sa ajungem sa ne conectam telefonul la pantofii de alergat. Astfel, compania dezvoltatoare intentioneaza sa puna la vanzare aceasta tehnologie imediat, in speranta ca marii producatori de telefonie mobila ar putea fi interesati de subiect. La momentul actual, tehnologia a fost testata pe incarcarea unei baterii de lanterna, iar rezultatele sunt mai mult decat promitatoare. Astfel, lanterna clipeste ca dovada a incarcarii electrice chiar si dupa cativa pasi parcursi, fara alergare, la un mers ceva mai apasat. Ce-i drept, nimeni nu vorbeste inca despre costurile acestei tehnologii sau despre ce pret vor avea incaltarile speciale, daca acestea vor ajunge vreodata sa fie puse la vanzare in magazine.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>