Experienta suprema in gaming, cu Nvidia Grid

By on 26/03/2015
Nvidia

* californienii de la Nvidia ne surprind din nou, cu un produs menit sa amplifice experienta jocurilor pe calculator, fara sa ne mai facem griji de performantele dispozitivului

Despre producatorii Nvidia se poate spune ca se afla intr-o pozitie privilegiata. De ani de zile, mai toate produsele si inovatiile iesite din mana echipelor de cercetare si dezvoltare ale companiei au tinut capul de afis al presei de specialitate in materie de noua tehnologie.

Cu doua decenii in urma, conceptul unei placi video cat mai discrete nu era ceva ce consumatorii isi doreau cu adevarat, mai ales ca acest lucru nici nu prea era cu putinta. Insa, in 1999, povestea s-a schimbat odata ce producatorul californian de componente tehnologice integrate a lansat placa GeForce 256. Intre timp, Nvidia a produs duzini de placi, fiecare dintre acestea imbunatatind modelul de baza. Aproape nici nu mai conteaza ca originalul nu era nici pe departe perfect. A fost o idee inovativa care, in final, a devenit nelipsita din dispozitivele iubitorilor de jocuri pe calculator.

 

Servicii cloud pentru gameri

Astazi, cei de la Nvidia ne surprind din nou, oferind consumatorilor un serviciu nou, de genul stocarii de fisiere Cloud pe computer sau pe smartphone. Este vorba despre Grig, un serviciu de streaming pentru care echipele Nvidia au lucrat mai bine de zece ani pana la a-l putea oferi publicului. La fel ca si Geforce 256, nu stim daca produsul se comporta perfect. Cu siguranta insa, el va reprezenta un punct de reper important in dezvoltarea acestui tip de servicii in viitorul apropiat. Inainte de a putea face insa comparatii, de a vedea cum se comporta Grid in viata reala, in conditii normale de utilizare, ar trebui sa stim mai bine ce reprezinta acest nou produs, cum functioneaza si de ce aveti nevoie pentru a-l putea testa voi insiva. Asa cum este Playstation in momentul de fata, Grid este un serviciu de tip cloud game-streaming.

nvidia5
Folosind serverele aflate la distanta, Nvidia proceseaza aplicatiile grafice dificile folosite indeosebi pe jocurile de tip AAA, transmitand apoi mesajul prelucrat catre tableta sau laptopul dumneavoastra. Acest lucru este realizat in fractiuni de secunda, la fel cum semnalul de la dispozitivul dumneavoastra este receptat impoi, la server.

Dupa cum probabil ati intuit, pentru ca toate acestea sa se intample, aveti nevoie de o conexiune wi-fi suficient de rapida. Nvidia recomanda viteze ale conexiunii de cel putin 10Mbps, la 60 de cadre pe secunda, altfel, jocurile nu se vor misca suficient de rapid ca pe consolele video. Prin urmare, cata vreme aveti un router 802.11n or 802.11ac “game stream-ready” si un pachet de servicii internet de nivel mediu, va puteti descurca binisor.

Deocamdata este gratis

Oricum, serviciul este disponibil momentan doar pentru dispozitivele Shield Tablet sau Shield Portable de la Nvidia si este limitat pentru continentul nord-american.

nvidia6

Dezvoltatorii au insa in plan extinderea acestui serviciu la nivel global, in urmatoarele cateva luni fiind preconizata acoperirea Europei de Vest si a regiunilor Asia-Pacific. Adevaratul soc oferit insa de cei de la Nvidia il rfeprezinta pretul acestui serviciu, care este absolut gratis.

Pentru moment, bineinteles. Prin urmare, fara sa-si faca cineva griji pentru piata jocurilor video sau despre cum vor fi platiti graficienuii pentru munca lor grea, singurul avantaj este deocamdata la indemana utilizatorilor nord-americani. Prin urmare, nun e ramane decat sa asteptam extinderea acestui serviciu si pe continentul european.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>