Nevoia de backup pentru fisierele noastre de calculator

By on 08/10/2019
hdd

Pierderea datelor de pe calculator reprezinta o lovitura puternica pe care orice utilizator o poate primi, indiferent de gadgetul pe care il detine. Astfel, este de ajuns o pana serioasa de curent pentru ca hard-disk-ul nostru sa nu mai functioneze cum trebuie. De asemenea, un soc puternic, o lovitura sau simpla scapare din mana a laptopului ne poate lasa fara componenta cea mai importanta din interiorul acestuia. Nu in ultimul rand, oricand putem fi atacati de un virus sau de un pirat informatic, astfel ce siguranta datelor noastre este in orice moment supusa riscurilor de tot felul. Din acest motiv, utilizatorii de calculator cauta in permanenta solutii alternative pentru pastrarea datelor sau, daca nu, de protejare a acestora.

hdd

Cand putem pierde datele de pe computer

Nu in ultimul rand, sunt numerose situatiile in care pierderea datelor de pe calculator nu este cauzata nici de virusi, nici de hackeri si nici de alti factori externi, precum penele de curent ori accidentele de natura mecanica si atunci recuperarea datelor este primordiala. De cele mai multe ori, principalii vinovati suntem chiar noi, utilizatorii calculatoarelor. Fie ca actionam din greseala, fie avem niste deprinderi eronate in folosirea si salvarea datelor, toate acestea pot conduce la pierderea continutului nostru de pe hard-disk sau de pe o partitie a acestuia. O formatare din greseala a unitatii hard-disk sau a stick-ului de memorie poate conduce la pierderea datelor, cu slabe sanse de recuperare. De asemenea, una dintre cele mai frecvente greseli o reprezinta suprascrierea fisierelor sau fotografiilor cu altele care poarta aceeasi denumire. Este momentul in care, daca nu oprim aceasta operatiune la timp, datele noastre sunt pierdute iremediabil. Acesta este motivul pentru care din ce in ce mai multi utilizatori de calculator isi fac fisiere backup. Ce sunt acestea? Sunt de fapt niste fisiere de rezerva, mai pe scurt, copii ale celor originale.

Cum creez un backup?

Crearea unui backup nu este atat de complicata insa modalitatile pot fii diferite in functie necesitati, buget, cantitatea de date, tipuri de fisiere, etc . Inainte de toate, trebuie sa stim ca acestea ocupa destul spatiu pe calculator. Prin urmare, va trebuie sa eliberam suficient spatiu pe hard-disk, astfel incat sa avem loc de depozitare a fisierelor noastre de rezerva. Trebuie mentionat aici ca operatiunea de creare a fisierelor backup este una permanenta, astfel incat, odata lansata aceasta optiune, ea va crea copii de rezerva pentru toate fisierele tale. Pentru crearea unui backup, sunt necesari cativa pasi, pentru activarea acestei optiuni din meniul sistemului de operare. In cazul in care nu mai puteti accesa datele si nu aveti o copie de rezerva va trebui sa apelati la recuperare date pentru a reintra in posesia lor

Cat spatiu ocupa pe hard-disk?

In ceea ce epriveste spatiul pe hard-disk, este bine ca acesta sa fie cat mai consistent. Iar daca pentru sistemul de operare lasam liberi cam 20 GB, ar trebui sa ne gandim ca un volum echivalent de date ar putea ocupa si fisierele noastre de backup. Nu in ultimul rand, pentru siguranta datelor noastre, este bine ca hard-disk-ul sa fie partitionat. Aceasta nu garanteaza ca in cazul unui defect la nivelul hard-disk-ului datele de pe o anumita partitie vor fi salvate. Insa, cel putin pentru gestionarea datelor, este bine sa nu amestecam sistemul de operare cu restul fisierelor pe care le folosim zilnic pe calculator.

 

About pcuadmin

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>