Un telefon care-ti pune mintea la incercare: PuzzlePhone

By on 15/12/2014
phone puzzel

* o companie finlandeza aduce mai aproape de realiate ceea ce americani de la Google tin inca la secret, prin proiectul Ara * PuzzlePhone este noul concept de telefon modular dezvoltat de compania CircularDevices, programat sa apara deja pe piata in prima parte a anului viitor

Cu totii am ramas oarecum uimiti la momentul in care cei de la Google anuntau cu o doza de mister ca lucreaza la un proiect ultra-ambitios, care promitea omenirii o adevarata revolutie in materie de telefoane destepte. Era vorba despre asa-numitul Proiect Ara, un concept prin care, practic, fiecare utilizator isi poate construi propriul sau telefon, utilizand componente de la mai multor branduri, in functie de necesitati si de preferinte. Gigantul Google chiar si-a inregistrat marca pentru a-si proteja produsul, in fapt, un schelet de baza, in jurul caruia putem construi telefonul visurilor noastre, legandu-ne, pe rand, ecranul, camera foto sau carcasa, de la magazine specializate, condorm preferintelor si personalitatii fiecaruia. Se zvoneste chiar ca cei de la Google au investit resurse importante, de ordinul miliardelor de dolari, pentru cercetare si dezvoltare, care merg de la realizarea de aplicatii si pana la crearea si adaptarea unor noi versiuni ale sistemului de operare Android.

Do it yourself, in varianta smartphone

Ei bine, se pare ca europenii au luat fata americanilor in materie de inovatie. Este vorba despre o companie finlandeza de mici dimensiuni, numita Circular Devices, care a gasit chiar un nume sugestiv pentru proiectul sau de telefon “creat acasa”: PuzzlePhone. Concret, asa cum ii spune si numle, avem de-a face cu un telefon construit pe principul unui puzzle, din bucati pe care fiecare le poate asambla, daca urmeaza niste instructiuni de baza. Este acelasi principiu “do it youself”, care a facut din IKEA numarul unu mondial in materie de mobilier modular, pe care-l montezi acasa, fara vreo pregatire speciala, cu ajutorul a doar doua chei si a unui pumn de suruburi.

phonepuzzle

La conceptul PuzzlePhone lucrurile sunt la fel de schematice. Dupa cum singuri isi prezinta telefonul cei de la Circular Devices, acesta porneste de la un sasiu de forma literei H, numita si “coloana vertebrala” a intregului ansamblu, care contine ecranul, difuzoarele si o parte din butoane, pe care sunt amplasate mai apoi celelalte “organe”, cu denumiri similare celor apartinand corpului omenesc. „Creierul” presupune montarea partilor ce tin de inteligenta artificiala, precum procesorul sau “ochiul” electronic, reprezentat de camera foto/video. Tot aici ar urma sa gasim spatiul de stocare, memoria RAM si alte componente menite sa ii asigure telefonului o “gandire” proprie.

In fine, “inima” este cea care pompeaza energie in intregul sistem, pe care sunt montate, asa cum bine ati intuit, bateria, alaturi de care am putea avea o serie de senzori si cipuri adiacente, care sa confere telefonului functionalitatea necesara. Pana aici, nu este niciun secret, avand in vedere ca telefonul schematic prezentat de finlandezi contine, practic, partile obisnuite ale unui smartphone. Ecran, procesor, baterie, camera foto, carcasa si difuzoare.

O proiectie in viitor

Datele problemei se schimba insa in momentul in care urmaresti clipurile de prezentare care au inceput deja sa inunde canalele de socializare.

Niste componente intr-o forma oarecum bruta, patratoasa, sunt unite pe o platforma ce pare sa aiba capacitatea de a mari sau micsora telefonul, in functie de preferintele utilizatorului. Asemenea unui personaj din “Aliens”, dispozitivul are o “coloana vertebrala” proeminenta, cu o forma asemanatoare unui lant de bicicleta, ce pare sa puna in miscare intregul puzzle al componentelor de telefonie. In fine, clipurile de prezentare merg pana acolo incat arata inclusiv mesterirea matritei pentru logo-ul telefonului, cu cei doi de “P” (aferenti cuvintelor Puzzle si Phone) decupati in lemn si impreunati pentru reprezentarea ideatica a conceptului de PuzzlePhone. Intr-un cuvant, avem de-a face cu un produs pe care compania finlandeza ni-l prezinta pe cat de ingenios, pe atat de prietenos cu mediul si economic in materie de consum de resurse. Ramane sa vedem daca planul celor de la Circular Devices de lansare a produsului in primavara anului viitor va deveni realitate. Caci, dupa cum arata filmuletele de prezentare, viitorul este foarte aproape.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>