Cablarea structurala in telecomunicatii

By on 25/08/2014
cablare structurata

Cablarea structurata  reprezinta un sistem de telecomunicatii ce consta intr-un număr de elemente mai mici, standardizate, numit subsisteme.

Designul si instalarea unei cablari structurale se bazeaza pe un set de standarde impuse la nivel international, specifice centrelor de date din birouri, cladiri de birouri, blocuri de locuit sau comunicatiilor de voce. Pentru aceasta se folosesc diferite tipuri de cablu, cele mai frecvente categorii fiind 5e (CAT-5e), 6 cablare (CAT-6), fibra optica si conectori modulari.

Aceste standarde definesc modul de a incadra cablarea în diferite tipologii, în scopul de a satisface nevoile clientului, de obicei, cu ajutorul unui panou central, montat de obicei pe o rama de 19 inch (asa-numitul „rack”), de unde fiecare conexiune modulara poate fi folosita in functie de necesitati.

cablare structurata

Fiecare iesire este grupata apoi sub forma de patch-uri (module de conexiune), in care intra switch-urile de retea, care sunt, de asemenea, montabile intr-un rack, pentru utilizarea retelei, sau într-un IP sau PBX (private branch exchange), aferent unui sistem de telefonie patch panel.

cablare rack

Folosirea unor linii de tip patch ca porturi de date intr-un switch de retea necesită cabluri simple, drepte, tot cu patch-uri la capete, pentru a putea fi conectate la calculator. Anumite patch-uri de voce, in cele mai multe state, necesita si un adaptor la capatul indepartat, pentru a traduce configuratia pe conectori modulari din priza standard de telefonie instalata in perete.

Nu este nevoie de astfel de adaptoare in Statele Unite, unde, de obicei, conexiunile cele mai utilizate sunt compatibile cu cele ale cablurilor mai subtiri. In Marea Britanie, spre exemplu, acest adaptor este necesar.

De obicei, codurile de pe cablurile care intra in panoul patch sunt colorate, pentru a identifica mai usor tipul de conexiune. In acelasi timp, cablurile structurale standard nu necesita acest lucru, cu exceptia campurilor de demarcatie.

Cum sa proiectam o structura adecvata pentru cablare

cablari structurate cladiri

Factorii care favorizeaza sistemele de cablare structurala dincolo de abordarea traditionala, „punct la punct”, se multiplica pe zi ce trece. Vechile sisteme industriale de control, multe dintre ele bazate pe cablarea punct la punct, cu conexiuni prinse in surub, au stat la baza actualelor retele de date si tehnologiei IP. Aceasta schimbare a generat scanteia de care era nevoie pentru crearea de dispozitive digitale, crescand totodata cererea pentru latimea de banda si fiabilitatea oferite de infrastructura retelistica atent structurata, bazata pe standarde.

cablare cladire birouri

Mai multe dispozitive alaturate, inseamna mai multe transferuri de date in retelelel moderne, la rate mai mari. Astfel, ratele transferului de date industriale au crescut de la kilobiti pe secundă, ajungand pana la megabiti si chiar gigabiti pe secundă. Iar pentru a opera eficient la aceste rate de transfer si a mentine costurile la unnivel rezonabil, retelele moderne au nevoie de o structură de cabluri bine proiectata si solida.

Sistemele de cablare structurala sunt, de asemenea, capabile sa priveasca spre viitor. Ratele industriale de transfer vor ajunge si chiar vor depasi nivelul de 10 gigabiti pe secunda, un prag deja comun in industria IT.

Intre timp, procesul industrial si masinile folosite devin tot mai inteligente, implicand instrumental avansat, senzori si tehnologie fara fir.

Mai multe informatii despre cablare structurata puteti gasi pe situl www.cablaristructurate.ro

About Mihaela Olariu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>