Putem recupera datele de pe sectoarele deteriorate?

By on 16/05/2016
recuperare-fisiere-virusate

Erorile aparute in citirea fisierelor sunt un lucru neplacut si cred ca nu exista cineva care sa nu se fi confruntat vreodata cu o problema de acest gen. Astfel, te apuci sa deschizi un document pe care ti l-ai luat ca lucru pentru acasa de la locul de munca si vezi ca, dintr-o data, acesta nu se mai deschide deloc. Este cu atat mai frustrant, cu cat ai muncit o saptamana intreaga sa adaugi date in el, iar in momentul in care trebuie sa-l predai, calculatorul iti spune, transant, ca fisierul este corupt. O prima varianta ar fi sa te apuci sa cauti ultima versiune salvata pe calculator, dar observi ca singura disponibila este cea pe care tocmai ai incercat sa o deschizi, suprascriindu-le practic peste documentul original. Mai ai o speranta in casuta de e-mail, insa vezi ca acolo nu se afla decat fisierul trimis in varianta initiala, fara datele introduse de tine, astfel ca munca ta din ultimele zile devine in zadar.

hdd corupt

In acest caz, trebuie sa te gandesti ca, poate, eroarea pe care ti-o afiseaza calculatorul nu tine neaparat de fisier, ci de hard-disk. In acest sens, ai la dispozitie cateva optiuni simple. Prima dintre ele ar fi incercarea de a deschide si alte fisiere, pentru a verifica daca eroarea aratata la un fisier se mai intalneste si la altele. Mai apoi, putem proceda la o scanare a hard-disk-ului, pentru a vedea daca acesta nu este virusat sau nu contine sectoare deteriorate. Unii utilizatori apeleaza la prieteni sau se apuca de cautat diverse programe pe Internet, in speranta ca isi vor putea recupera fisierele atat de pretioase. Descarcarea si, mai apoi, instalarea acestor programe pe calculator poate fi supusa riscurilor, din moment ce calculatorul nostru deja are o problema. Iar sfatul specialistilor in acest gen de situatii este unul cat se poate de realist si de folositor totodata: cand doriti sa va recuperati niste date de pe hard-disk, nu va apucati sa mai scrieti informatii suplimentare pe acesta. S-ar putea ca datele dumneavoastra vechi sa devina inaccesibile pentru totdeauna.

hdd recuperare date

Iar daca dupa scanare calculatorul va spune ca aveti unele sectoare deteriorate, atunci ar trebui sa va ganditi mai bine inainte de a proceda la alte operatiuni. Acest lucru este semnalat direct de catre sistemul de operare.

hard disk corupt

De obicei, atunci cand exista sectoare defecte pe un hard-disk, datele continute de acestea devin inaccesibile sau sunt pierdute. Acesta este un alt motiv pentru care specialistii recomanda ca, macar pentru fisierele importante, sa cream un sistem de back-up, pentru a avea o rezerva in caz de necesitate. Si in acest caz, exista softuri speciale, care pot fi folosite cu succes, inclusiv in cazul hard-disk-urilor cu sectoare deteriorate. Cu inima in dinti, in cele din urma trebuie sa apelam la un service de recuperari de date, cam singurul care, in astfel de situatii, ne poate salva calculatorul de la ce este mai rau, si anume, pierderea definitiva a fisierelor. Nimeni nu garanteaza succesul acestei operatiuni. Totul depinde de gradul de deteriorare al sectoarelor, dar si de posibilitatea existentei unor alte defecte ale hard-disk-ului, nu doar de natura logica. Iar acest lucru nu il poti afla decat printr-o diagnosticare corecta, efectuata de specialisti in domeniu.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>