Recuperare date

By on 25/03/2016
recuperare date hdd imag1

Marea majoritate a utilizatorilor de solutii informatice s-au confruntat cu acest tip de situatie extrema, pierderea unor date stocate pe hardul computerului personal sau al laptopului. Fie ca vorbim de documente Word sau Excel, videoclipuri sau fotografii, informatiile respective aveau o anumita insemnatate, uneori sentimentala alteori profesionala. Mult mai grava este pierderea datelor intr-o firma sau alta entitate economica, pierdere asociata cu date financiare, contacte, contracte si multe alte informatii necesare unei bune desfasurari a fluxului de lucru. Dupa o prima reactie in care sentimentele de vinovatie sunt covarsitoare, o privire atenta si o minte lucida pot gasi repede solutia prin care sa reintre in posesia celor pierdute.

Posibile defecte

De cele mai multe ori un hard disk “anunta” utilizatorul ca in scurt timp nu va mai putea face fata regimului de lucru impus. O serie de zgomote, o lentoare in rulare sunt doar cateva dintre ele. In cazul unei defectari a placii electrice sau a unui contact puternic cu un corp contondent, hardul isi va inceta activitatea fara nici un semn prevestitor. Totusi, specialistii in recuperare de date  dau asigurari imbucuratoare. Datorita tehnologiilor avansate disponibile, datele pierdute pot fi aproape in intregime recuperate, arhitectura fisierelor putand fi restaurata in proportie de pana la 95 de procente.  Intr-o prezentare ordonata a naturii defectelor care afecteaza functionarea corecta a unui HDD avem urmatoarele situatii:

recuperare date hdd imag2

-defecte de natura electrica: In aceasta situatie este afectata partea electrica a hardului (in termeni tehnici PCB-ul). Defectiunea este cauzata de fluctuatiile tensiunii din retea, alimentarea device-ului cu un alimentator calibrat pe un alt dispozitiv sau probleme datorate functionarii incorecte a sursei computerului.

-defecte de natura mecanica: Principalele vinovate pentru astfel de defectiuni sunt scaparile, loviturile, trantirile accidentale sau nu suferite de unitatea de stocare la un moment dat. Daca in cazul defectelor electrice fortuite contributia utilizatorului este neglijabila, in cazul defectelor mecanice acesta este principalul vinovat. Din fericire, aceste tipuri de defectiuni pot fi lesne evitate.

-defecte de natura logica: Aparute din neglijenta sau a unei rele intentii, defectele logice pot avea cauze multiple, in principal acestea aparand datorita sistemului de operare sau a neatentiei in manipularea informatiilor detinute.

recuperare date hdd imag3

-defecte de firmware: Tipul acesta de defecte se datoreaza unui cumul de factori care au ca efect, in general, nedetectarea fisierelor continute sau chiar nedetectarea sa de catre sistem.

recuperare date hdd imag4

Amatorism sau profesionalism

Repararea hard disk-ului si implicit recuperarea datelor pierdute   este un demers complex care impune o abordare serioasa de la inceputul pana la sfarsitul intregului proces. Exista mai multe posibilitati de recuperare. Acasa, la un prieten sau la un service profesionist. In sprijinul ideii de “acasa”, se gasesc pe internet o multime de programe de recuperare a datelor. La o simpla cautare pe un browser oarecare se poate intra in posesia unui astfel de program foarte usor si in regim free. Principalul neajuns al acestei metode rezida din faptul ca cei mai multi utilizatori au serioase lacune in domeniu datorita carora este de asteptat un rezultat negativ. Nici prietenul nu este mai de incredere, amatorismul spunandu-si si aici cuvantul, probabilitatea de reusita fiind foarte redusa. Singura alegere recomandata este apelarea la serviciile oferite de o firma specializata in acest domeniu. De la diagnoza, primul pas, si pana la inmanarea datelor recuperate, cea din urma etapa a procesului de recuperare, unitatea de stocare supusa interventiei este tratata cu atentie si consideratie. Laboratorul in care se desfasoara intreaga operatiune este dotat cu tehnicile si tehbnologiile necesare rezolvarii tuturor tipurilor de situatii care pot apare si care conduc la pierderea unor date importante pentru utilizator.

Chiar daca aceasta ultima propunere implica o serie de costuri, siguranta recuperarii datelor pierdute ramane cea mai arzatoare problema.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>