Recuperarea Datelor de pe Harduri Externe

By on 08/08/2014
recuperare date hdd

Fiecare dintre noi are cel putin un HDD Extern pe care isi depoziteaza datele personale, fotografii, filmulete, documente, materiale adunate pe parcursul timpului.

In foarte putine cazuri, atunci cand cumparati un HDD dintr-un magazin de profil, vanzatorul va atentioneaza ca hardurile externe sunt extrem de sensibile la socuri. Un HDD nu poate fi comparat cu Stick de memorie chiar daca se conecteaza pe aceeasi interfata USB.

Stick-urile USB folosesc chip-uri de memorie care sunt mai rezistente la socuri deoarece in interiorul acestora totul este compact,  pe cand HDD-urile folosesc platane si capete de citire care se misca in interior. Prin urmare chiar si socurile foarte mici  pot produce deteriorari ale informatiilor stocate pe acestea.

recuperare date stick usb

Recuperare Date Hard Disk vs Recuperare Date Stick USB

Dupa ce scapam un hdd primul instinct este de a-l alimenta in speranta ca nu s-a intamplat nimic, dar de cele mai multe ori acesta nu mai functioneaza. Din pacate hardurile  nu sunt gandite pentru fi lovite sau scapate.

Ce se intampla mai exact cand un HDD sufera un soc fizic ?

Exista doua situatii care determina gradul de deteriorare al unui HDD atunci cand este scapat sau lovit:

a.)     Hardul a suferit un soc fizic in timpul functionarii

In general se produc deteriorari la nivelul capetelor de citire/scriere si la nivelul platanelor pe care este stocata informatia. Capetele de citire se indoaie, ating suprafata pe care este stocata informatia si astfel  se produc ciobituri sau zgarieturi concentrice. Mai exista si posibilitatea blocarii motorului sau a capetelor de citire. Capetele de citire se pot bloca pe suprafata platanelor impiedicand astfel hdd-ul sa mai porneasca.

Un hdd care sufera un astfel de soc  necesita proceduri diferite de recuperare a datelor  care se aplica in functie de gradul de deteriorare al HDD-ului.

Tehnicienii BIT Data Recovery au solutii de recuperare partiala sau totala in peste 85% din aceste cazuri. Din pacate exista si situatii cand deteriorarile sunt prea mari si datele sunt imposibil de recuperat.

defect mecanic

Hard Extern cu suprafetele zgariate

b.)    Hardul a suferit un soc fizic, acesta nefiind conectat la PC

De cele mai multe ori se produce un blocaj al capetelor de citire pe suprafata platanelor si deteriorari mici la nivelul suprafetei. La hardurilor externe Seagate de 3.5”  uneori se produce o blocare a motorului, mai exact o indoire a axului motorului.

In foarte multe situatii starea HDD-ului se agraveaza la prima alimentare deoarece capatele de citire se pot indoii in urma socului, acestea pot atinge suprafata si  se pot produce pagube iremediabile.

recuperare defect mecanic

Platane HDD Extern

Cum se pot recupera datelor de pe un HDD extern care a fost scapat sau lovit?

La prima alimentare a unui hdd extern scapat sunt sanse foarte mari ca acesta sa scoata sunete metalice de atingere, zgariere, blocare …. sunete specifice unui HDD defect. Un HDD care scoate astfel de sunete se incadreaza la un DEFECT MECANIC.  Avand in vedere ca defectele mecanice sunt cele mai complexe, doar centrele specializate in recuperare de date pot avea un rezultat pozitiv.

Instinctul fiecaruia dintre noi este sa reparam ceea ce am stricat, asadar o parte dintre utilizatori desfac hardul in incercarea de a remedia ce s-a stricat. Din lipsa de informatii nu stiu ca nu fac altceva decat sa-si reduca sansele de recuperare a datelor.

In interiorul unui HDD exista aer cu o concentratie foarte mica de particule de praf. Un HDD se desface doar intr-o camera speciala cum ar fi CLEAN ROOM CLASS 100 deoerece trebuie pastrate aceleasi conditii de puritate a aerului. Aerul pe care il respiram noi zilnic contine cu aproximatie 2.500.000 de particule de praf pe m3 de aer . Un HDD care este desfacut in afara unui astfel de mediu se contamineaza cu particule praf care pot micsora sansele de recuperare a datelor.

Orice centru profesional de recuperare a datelor dispune de CLEAN ROOM CLASS 100 pentru desfacerea HDD-urilor defecte in conditii optime si de echipamente profesionale pentru aceste tipuri de probleme.

tehnican bit data recovery

Analiza capete de citire Clean Room

Una din problemele cele mai intalnite la un HDD extern este deteriorarea capetelor de citire si deteriorari la nivelul  suprafetei platanelor.  Hardurile externe contin intre 1 si 5 platene, respectiv intre 1 si 10 suprafete pe care sunt stocate datele. In general in urma socurilor fizice se produc deteriorari pe suprafetele platanelor.

Si cum cel mai bine se intelege din exemple, vom lua cateva cazuri concrete recuperate in service-ul BIT Data Recovery. O sa incercam mai jos sa detaliem cateva cazuri mai speciale unde vom prezenta situatii concrete pentru care am reusit o recuperare partiala, in ciuda faptului ca hdd-urile au ajuns la noi in service intr-o stare  in care sansele de recuperare erau foarte mici.

CAZUL 1: Un posesor al unui hard Western Digital My Passport Essential SE 1 TB, External 5400 RPM(WD10TMVW-11ZSMS1) a ajuns la noi in service dupa ce a scapat hdd extern. Dupa diagnosticare am constatat ca hdd-ul are o problema  de natura MECANICA. Hardul a fost desfacut  in CLEAN ROOM CLASS 100 si s-a constatat ca existau deteriorari majore la nivelul capetelor de citire si deteriorari de suprafata. La o analiza mai detaliata s-a constatat ca din cele 6 suprafete ale platanelor doar 4 suprafete au suferit deteriorari majore( zgarieturi concentrice).

In acest caz datorita unei tehnologii dezvoltate de departamentul de cercetare al BIT Data Recovery s-a reusit recuperarea a 62% din datele utilizatorului, citind o parte din cele 4 suprafete care nu au fost zgariate.

hdd cu particule de praf

Urme de amprente si particule praf intinse pe suprafata platanului

CAZUL 2:  Un client a venit in service-ul nostru cu un Seagate 1TB 2.5″ 1D6AP6-500 USB3.0 (ST1000LM024) care a fost scapat din mana.  In urma acestui eveniment, clientul a desfacut carcasa, apoi a conectat hardul din interiorul acestuia (ST1000LM024) direct la un calculator folosind un cablu SATA. Dupa aceasta operatiune clientul a constatat ca in continuare hdd-ul nu functioneaza si de aceea s-a gandit sa treaca la pasul 2: desfacerea hardului. A desfacut hardul si a observat ca “ceva” era blocat, asadar a deblocat tot ce a crezut ca era in neregula. Dupa reasamblare a conectat din nou hdd-ul la calculator si a constatat ca nici de aceasta data acesta nu functiona si in plus se auzeau si niste sunete noi.

Ulterior clientul a ajuns la noi in service iar noi am constatat urmatoarele:

–          Hardul a fost desfacut intr-un mediu necorespunzator (in interior existau particule de praf);

–          Pe langa particulele de praf existau si mici stropi de lichid (probabil a vorbit deasupra HDD-ului desfacut)

–          Pe platane existau urme de degete, de grasime ( pielea  contine grasime la nivel microscopic);

–          Capetele de citire fusesera indoite intr-un mod necorespunzator si au produs si alte deteriorari;

In acest caz dupa o operatiune speciala de curatare a suprafetei s-a reusit recuperarea a 81% din date, dar la costuri mult mai mari din cauza ca acesta a fost desfacut prima data intr-un mediu neadecvat si astfel s-au produs si alte deteriorari. La modelul acesta de HDD-uri – ST1000LM024-  cu un defect mecanic ca cel descris mai sus s-ar fi reusit recuperarea datelor in proportie de 99,9% daca ar fi ajuns prima data in service-ul nostru.

CAZUL 3:  Cazurile care ne aduc cea mai mare satisfactie sunt acelea care se finalizeaza cu un rezultat pozitiv in service-ul nostru, in conditiile in care inainte au fost refuzate de alte service-uri pe motiv ca sunt imposibil de recuperat.  BIT Data Recovery s-a specializat pe dezvoltare de solutii pentru acele cazuri unde competitorii nostri spun ca “nu se mai poate face nimic”.

Un astfel de exemplu il prezinta un client in testimonialul de mai jos: “Parca nu imi vine sa cred! Astazi am luat hardul cu poze si documente! Hard extern, tinut la loc sigur in care erau stocate pozele familiei 2004-2014. Copiii nostri, trei la numar, cu pozele primelor zile de viata, aniversari, serbari, Craciun ,vacante, primele zile de scoala si gradinita! Si intr-o zi …firul hardului s-a agatat de picior, trantit si…gata…tot! L-am dus la o firma cunoscuta recomandata de cineva.Diagnostic”SPINDLE MOTOR DEFECT”-Recuperare imposibila!Nu ne venea sa credem. Adunam pozele de la cei carora le trimisesem de-a lungul timpului franturi din vietile noastre. Si dupa cateva zile,lipsiti de orice speranta, i-am gasit pe SALVATORI. Rezervati, seriosi, ne-au anuntat dupa diagnosticare initiala ca pot recupera 75% din informatii! Nu ne-am putu bucura.Aveam de asteptat 10 zile cat a durat recuperarea.Azi ne-au spus ca au recuperat 99%. Ne uitam si nu ne vine a crede ca revedem ce am pierdut pe 19 februarie! Multumim,inca o data pentru tot! Seriozitate si profesionalism!

Testimonialul se regaseste si pe pagina de Facebook Bit Data Recovery

bit data recovery

Prin urmare hdd-urile externe sunt extrem de sensibile la socuri si de aceea este foarte important sa le tratam ca atare,  iar sfatul specialistilor BIT Data Recovery este sa se faca un BACKUP periodic.
Totusi accidente se intampla, iar atunci cand se intampla, laboratorul de recuperare date  BIT Data Recovery va asteapta  pentru o DIAGNOSTICARE GRATUITA.

www.recuperaridate.ro

About Mihaela Olariu

4 Comentarii

  1. Liviu BV

    21/03/2017 at 11:39 PM

    Buna,

    Daca am scapat hardul pe jos, era conectat la un laptop m-am miscat si a cazut de pe masa, se mai poate face ceva?

    Acum il conectez si mi-l vede calculatorul foarte greu, uneori vad datele uneori nu le vad si parca se aude un sunet ceva din interior, in orice caz cand le vad daca incerc sa le copiez hardul dispare din My Computer.

    L-am desfacut si am incercat sa-l scot din carcasa ca sa-l pun pe direct dar am observat ca nu e pe SATA asa cum credeam, e o mufa USB direct din hard. E un hard din asta portabil de 1TO, e mic asa cam cat un pachet de carti de joc.

    Nu mai stiu ce sa fac si am ceva poze pe care as vrea sa le salvez.

    Ce-as putea sa fac?

    Multumesc.

    • Andreea Filipescu

      22/03/2017 at 10:45 AM

      Asa cum ati descris problema se pare ca hardul are un defect MECANIC, asta inseamna ca s-au defectat capatele de citire sau ca s-au produs anumite probleme pe platane, datele dumneavoastra sunt stocate pe platane care se pot altera in urma unei cazaturi.

      Mai puteti face diverse incercari dar parerea mea este ca riscati pierderea datelor, ar fi bine sa apelati la o firma cu profil recuperare date.

      Hardurile externe nu sunt gandite sa suporte socuri, ele sunt externe la modul ca puteti sa le conectati la un calculator apoi sa-l deconectati si sa-l mutati la alt calculator, in interiorul hardurile externe sunt tot HDD-uri normale care sunt foarte sensibile sa lovituri, socuri …

      Am intrebat un tehnician specializat pe recuperare date despre problema dumneavoastra si mi-a spus sa va recomand sa nu-l mai alimentati, alegeti o firma de recuperare de date si lasati specilistii sa se ocupe de aceasta problema, riscati sa pierdeti totul daca depasiti un anumit grad de defectare a hardului.

  2. Sorina

    24/03/2017 at 8:34 PM

    Am fost cu hardul meu intr-un service de recuperat date si au spus ca are platanele zgariate si cititoarele indoite si ca nu se mai pot copia datele de pe hard.

    Ce credeti ? Se mai poate face ceva? Merita sa mai incerc?

    • Andreea Filipescu

      30/03/2017 at 10:01 AM

      Am consultat un tehnician de la BIT Data Recovery si am aflat ca unele harduri chiar daca au platanele deteriorate pot fi recuperate partial, totul depinde de stadiul acestor deteriorari, cei de la BIT au spus ca au avut mai multe situatii de acest gen pe care le-au recuperat partial, asta dupa ce alte firme s-au pronuntat ca nu se poate face nimic, puteti incerca si la ei sa vedeti daca au o solutie de recuperare a datelor.

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>