Recuperarea datelor pierdute, o misiune posibila

By on 25/08/2014
recuperare date hdd

Recuperarea de date este procesul de colectare si prelucrare ce porneste de la salvarea si utilizarea datelor deteriorate, sparte sau inaccesibile, stocate pe  medii de stocare cum ar fi unitati interne sau externe: Hard Disk Intern sau Exten, SSD, Raid, Memory Card, Stick USB, DVD, CD, etc.

Recuperarea datelor poate deveni necesara fie din cauza unor defectiuni fizice aparute la dispozitivul de stocare, fie din cauza unei deteriorari logice a sistemului de gestionare a fisierelor, care impiedica accesarea sa de catre  sistemul de operare gazdă (OS).

defect mecanic hdd

Defect Mecanic HDD

Cel mai comun scenariu de recuperare date presupune o eroare a sistemului de operare, defectiuni accidentale destul de uzuale atunci cand lucram de pe un singur hard-disk, o singura partite sau un singur sistem de operare-gazda. In acest caz, scopul  este de a readuce toate fisierele dorite de noi pe un alt disc, pe o alta unitate de stocare a datelor. Acest lucru se poate realiza prin diverse softuri sau alte operatiuni de recuperare date. Astfel de situatii pot fi cu mult diminuate sau chiar eliminate, atunci cand procedam la partitionarea hard-diskului, stocand astfel separat fisierele importante si cu o o anumita valoare pentru noi sau compania pe care o reprezentam, fata de fisierele care pot fi in mod constant inlocuite sau in permanenta schimbare, acestea fiind rezervate de obicei partitiei pe care ruleaza sistemul de operare.

Remediati din timp eventualele probleme

Un alt scenariu se refera strict la defectarea discului de stocare, care compromite fisiere, directoare si chiar partitii intregi, in cel mai rau caz chiar hard-diskul, in integralitatea sa. In oricare dintre aceste situatii, datele nu mai pot fi citite cu usurinta sau chiar deloc. In functie de situatie, solutia consta in repararea sistemului de fisiere, a listei de partitii sau butarea intregului sistem, fie prin folosirea unor tehnici de recuperare mai avansate, mergand de la softul de baza necesar acestei operatiuni si pana la combinatiile hardware-software, bazate pe recuperarea si vizualizarea portiunilor avariate. In cele din urma, se poate ajunge inclusiv la inlocuirea unor componente fizice, din interiorul hard-diskului.

recuperare de date

Daca e necesara recuperarea de date de pe hard-disk, atunci cand acesta da erori in permanenta, daca sesizam din timp aceasta problema, atunci citirea si recuperarea datelor poate fi o misiune mult mai usoara.

Intr-un al treilea scenariu, se presupune ca datele au fost sterse de pe un anumit mediu de stocare. De obicei, continutul fisierelor sterse nu sunt mutate automat si de pe unitatea de baza. In schimb, referirile despre acestea in structura directoarelor nu mai exista, iar spatiul pe care acestea il ocupau ramane liber pentru o ulterioara suprascriere. Intre timp, fisierele originale raman, chiar sub forma unor fragmente disparate, putand fi recuperate partial sau in intregime.

Pentru mai multe informatii, articole, sfaturi utile despre recuperarea datelor de pe medii de stocare defecte accesati pagina www.recuperare-fisiere.ro

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>