Achizitie de anvergura pe piata dispozitivelor mobile

By on 18/10/2016
motorola&lenovo 001

* Lenovo a finalizat procedurile de fuziune prin absorbtie cu divizia Mobility a celor de la Motorola, consolidandu-si astfel pozitia pe piata mondiala a producatorilor smartphone

Atunci cand cei de la Lenovo au deschis discutia privind preluarea Motorola Mobility in 2014, cele doua parti isi propuneau sa devina cel de-al treilea cel mai important producator de smartphone la nivel mondial. Astazi, la mai putin de un an de la inceperea tratativelor, Lenovo poate spune ca detine in totalitate controlul asupra produselor dezvoltate sub sigla Motorola Mobility.

Ca parte a procesului de restructurare aferent acestei achizitii, Lenovo a luat decizia reducerii cu 5 la suta a personalului sau, unitatea pentru dispozitive mobile a celor de la Lenovo fiind inglobata in divizia Motorola Mobile, in conformitate cu declaratile oficiale facute de presedintele Lenovo Mobile Group, Chen Xudong. Acest lucru presupune ca Lenovo va ceda proiectarea si productia dispozitivelor sale mobile la subsidiara Motorola Mobility. Care au fost insa motivele acestei tranzitii?

motorola&lenovo 002

Probleme financiare peste tot

Cu doar cateva luni in urma, existau unele semne clare ca Lenovo si Motorola aveau de gand sa lanseze o serie de noi dispozitive, concepute si produse in colaborare. La acea vreme, presedintele Lenovo, Yang Yuanqing, lasa totul sub semnul incertudinii, spunand doar ca fanii si consumatorii de rand vor avea surpriza sa descopere o serie de produse “extrem de atragatoare”, incluzand aici telefoane si ceasuri inteligente, unele chiar din aceasta vara. Din nefericire insa, acest lucru nu s-a intamplat, iar Lenovo, s-a vazut pusa in neplacuta situatie de a taia circa 3.200 de locuri de munca din totalul personalului de la nivel global, dupa ce multinationala chineza a inregistrat o scadere drastica a profitului sau net, cu peste 50 la suta, in primul trimestru al acestui an. Iar lucrurile nu se opresc aici, compania anuntand ca acorda o atentie sporita eficientizarii diviziilor sale, ceea ce implica reduceri de costuri. La vremea prezentarii acestui raport dezastruos, oficialii Lenovo au dat vina pe unele schimbari majore pe principalele piete, considerate factor raspunzator pentru acest declin. Tot atunci a fost enuntata idea restructurarii totale a diviziei sale mobile, acest lucru urmand a fi lasat in sarcina celor de la Motorola.

motorola&lenovo 003

Povestea unui nou inceput

Aici trebuie mentionat ca nici cei de la Motorola Mobility nu o duceau prea bine pana la parafarea acestei tranzactii, ale carei cife nu au fost facute inca publice. Cert este insa, ca la inceputul acestui an, divizia americana inregistra venituri de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, dar si pierderi de peste 150 de milioane. In ciuda acestui fapt, posibilii investitori se anuntau optimisti cu privire la viitorul si posibilitatile Motorola, siuatia nefiind una singulara in istoria companiei americane.

motorola&lenovo 004

Deocamdata, dupa cum au explicat cei din boardul Lenovo, Motorola va prelua in totalitate responsabilitatea in ceea ce priveste designul, dezvoltarea si productia aparatelor smartphone. Iar dupa cum arata datele la momentul de fata, tot in sarcina celor de la Motorola vor cadea controlul si restructurarile de personal anuntate. Noua divizie va fi condusa de Rick Osterloh, fostul presedinte al Motorola Mobility. Deocamdata, compania va folosi in continuare ambele sigle, ale Lenovo si Motorola, pe dispozitivele sale. Cat va mai dura acest lucru, inca nu se stie.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>