Aplicatia care micsoreaza pozele fara a le reduce din calitate

By on 21/11/2016
jpegmini-004

* JPEGmini poate reduce cu 80 la suta fisierele JPEG, fara pierderi vizibile la capitolul calitate

Multi dintre noi am crezut pana acum ca formatul JPEG este deja destul de eficient pentru calibrarea imaginilor, iar o recompresie a acestor fisiere ar fi, probabil, cel mai rau lucru pe care l-am putea produce calitatii unei fotografii. Trebuie avut insa in vedere ca unele camere foto de ultima generatie sunt capabile sa genereze imagini JPEG de dimensiuni foarte mari. Spre exemplu, o imagine scoasa de pe un aparat Olympus OM-D E-M1, are dimensiunea bruta de 7.9MB. Iar asta se intampla pe un aparat de doar 16 megapixeli. Ce se intampla insa in cazul unor camere care scot imagini si mai mari de atat? Ce capacitate de stocare va trebui sa avem pe camera foto si, de ce nu, pe calculatorul personal sau dispozitivul pe care o descarcam?

jpg mini 001

Ei, bine, exact pentru astfel de situatii a fost conceputa aplicatia JPEGmini, care este capabila sa restranga o imagine de la 8 la 3.2 megapixeli. Nu este chiar o reducere de 80 la suta din dimensiune, asa cum isi prezinta producatorii aplicatia, insa aceasta este proportia maxima posibila, care este calculata si in functie de calitatea imaginii originale. Prin urmare, cu cat este mai slaba rezolutia imaginii brute, cu atat mai slaba va fi si rata de compresie si calitatea imaginii astfel obtinute.

Compresie in doi pasi

Exista si un motiv intemeiat pentru aceste variatii in reducerea dimensiunilor imaginii. Potrivit autorilor, JPEGmini foloseste o tehnologie patentata pentru diminuarea imaginilor, pentru care procedeaza insa in doua etape. In primul rand, aceasta face o analiza a perceptiei imaginii, pentru a vedea cat de mult poate fi aplicata compresia fara a dauna calitatii. Mai apoi, aplicatia foloseste un codificator JPEG, menit sa adapteze imaginea prelucrata la cea originala. Cu alte cuvinte, putem trage lesne concluzia ca unele imagini pot fi comprimate mai mult decat altele. Veste buna este ca, la testele efectuate pe fotografia de 7.9 MP de pe Olympus, a fost imposibil sa fie observate diferente semnificative intre imaginea de pe display si cea de 3.2 MP, rezultata in urma compresiei prin aplicatia JPEGmini. Forumurile de specialitate au facut astfel de teste pe mai multe imagini, de pe mai multe aparate, iar rezultatul a fost acelasi, adica, diferente imperceptibile cu ochiul liber.

jpegmini 002

De la amatori, la profesionisti

Puteti experimenta aceasta operatiune prin setarile pentru fisierele JPEG, insa atunci cand salvati imagini in Photoshop, compresia acestui tip de fisiere este transformata intr-o adevarata arta, intrucat, aici, imaginile pot suferi diferente care nu pot fi trecute usor cu vederea de catre profesionisti, care lucreaza cu imagini prelucrate. Punctul forte al JPEGmini este totusi acela ca va permite obtinerea celei mai bune compresii a imaginii, cu cel mai mic efort si cu cele mai mici pierderi in materie de calitate.

jpegmini 003

JPEGmini vine in mai multe versiuni pentru marele public. Mai intai, puteti folosi gratuit aplicatia in versiunea web, folosind pur si simplu optiunile „drag and drop” si mai apoi sa descarcati versunea optimizata pe calculatorul dumneavoastra. Altfel, puteti descarca gratuit JPEGmini Lite de pe Apple App Store, insa acest lucru va limiteaza la doar 20 de fotografii pe zi.

Versiunea Pro urca limita fotografiilor de comprimat la 50 MP, folosind pentru asta toata puterea procesorului. Aceasta optiune va scoate insa din buzunar aproape 150 de dolari. Nu in ultimul rand, utilizatorii profesionisti au la dispozitie si serverul JPEGmini. Acesta este destinat insa clientilor corporatisti, oferind servicii serioase, la niste preturi pe masura.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>