Aplicatie IBM in sprijinul persoanelor in varsta

By on 08/07/2015
ibm

* parteneriatul parafat anul trecut intre Apple si IBM da in sfarsit roade * printre primii beneficiari nu vor fi insa americanii, asa cum era de asteptat, ci japonezii
Din ce in ce mai mult, noile gadgeturi dezvoltate de marii giganti IT pun accentul pe latura sociala şi utilitara a acestora. Astfel, avem parte de dispozitive care ne indica ritmul batailor inimii, avem aplicatii care ne conduc pasii spre cel mai apropiat restaurant sau ochelari destepti care ne arata localizarea noastra pe harta, asemenea unui GPS la purtator, incorporat in ochiul unui robot android.

Mai nou, Apple si IBM lucreaza la un soft care, dupa cum promit cei doi mari giganti IT, ar putea produce o adevarata revolutie in viata persoanelor in varsta, de pe intreg mapamondul. Concret, potrivit publicatiei Wall Street Journal, cele doua mari companii au cooptat serviciul oficial de posta al Japoniei intr-un amplu proiect, pentru crearea Post Office Watch, un serviciu destinat detinatorilor de iPad, care va ajuta in asistarea persoanelor in etate.

dispozitive-care-ne-indica-ritmul-batailor-inimii
Post Office Watch permite angajatilor Postei Japoniei sa verifice clientii in varsta oferindu-le consultanta si, mai apoi, sa raporteze rezultatul discutiilor inapoi, membrilor familiei. Se spera astfel ca tehnologia va fi folosita de IBM si Apple pentru a extinde aceasta experienta si in alte tari de pe mapamond. Cel putin oficialii Apple se arata incantati de idee, considerand ca, daca o tara conservatoare precum Japonia s-a alaturat, cu siguranta o vor mai face si altele. Lansat de japonezi la finele anului 2013, serviciul de monitorizare a persoanelor in varsta este folosit in prezent de doar o suta de persoane in varsta, care platesc in schimbul sau echivalentul a aproximativ 8 dolari americani. Un program pilot care ar putea fi lansat undeva spre sfarsitul acestui an are in vedere inmanarea cu titlu gratuit a o mie de dispozitive iPad pentru tot atatea persoane. Iar datele vizeaza doar startul programului, astfel ce o privire de ansamblu asupra acestei initiative vom putea avea abia prin aprilie anul viitor.

ibm-si-apple
Cinci milioane de utilizatori in cinci ani
Oricum, pana in anul 2020, dezvoltatorii aplicatiei spera ca aceasta sa acopere serviciile pentru patru-cinci milioane de cetateni japonezi, iar succesul se va masura nu atat in numarul de utilizatori, ci in cel al tarilor care se vor alatura proiectului si care vor alege sa implementeze acest sistem. Acest nou produs este doar ultima realizare din cadrul parteneriatului parafat de Apple si IBM anul trecut, si prin care cei de la IBM se angajau sa dezvolte software si aplicatii pentru dispozitivele care folosesc sistemul de operare iOS de la Apple, incluzand aici aparatele iPhone si iPad. Mai trebuie mentionat ca Apple si IBM au mai fost parteneri in perioada 1991-2005, colaborare care s-a intrerupt insa in momentul in care cei de la Apple au schimbat procesoarele Macintosh pe cele de la Intel. Anul trecut insa, cei doi giganti americani si-au dat din nou mana, in incercarea de a-si uni fortele in crearea de aplicatii si baze de date. Planul era sa incerce lansarea catorva aplicatii in acest an, dintr-o lista care urma sa creasca la aproximativ o suta de produse. Pana acum, se pare ca relatia dintre cele doua companii decurge destul de bine.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>