Camerele foto – infruntarea gigantilor

By on 27/05/2016
telefon iphone s6

* socotite modele de referinta in materie de smartphone, iphone 6, Samsung Galaxy S5 si HTC M8 se diferentiaza de restul pietei nu doar prin designul lor unic, ci si prin abilitatile la nivelul camerelor foto

Nu mai este o noutate faptul ca, in ziua de astazi, dispozitivele smartphone au ajuns sa inlocuiasca, de multe ori, clasicul aparat de fotografiat sau greoaia camera video, avand incorporate toate aceste functiuni. E drept, nu poti cere o calitate asemantoare unei camere foto performante de la Canon, spre exemplu, insa, pentru surprinderea de instantanee sau pentru un selfie in fata unui peisaj mirific, uneori este de ajuns. Prin urmare, atunci cand iau in calcul lansarile de noi modele si aducerea de inovatii, camera foto este una dintre principalele functiuni vizate. Iar daca dorim cu adevarat performanta, atunci ea trebuie cautata la cele mai mari branduri in materie de smartphone si la modele care au facut istorie la momentul lansarii, adica in urma cu aproximativ doi ani.

 Mai putini megapixeli, mai multa viteza, cu iPhone 6

Cei de la Apple par sa ne fi invatat, de-a lungul timpului, ca mai putin inseamna, uneori mai mult. Acest lucru este valabil si pe camera de pe iPhone 6. Lansat in toamna lui 2014, la cateva luni dupa lansarile cu fast pentru Samsung Galaxy S5 si HTC M8, telefonul ofera un senzor optic de 8 megapixeli. Acest lucru a contrariat putin audienta, dat fiind ca rivali precum Samsung sau Sony anuntau deja iesirea pe piata cu imbunatatiri evidente la acest capitol, mergand chiar pana la 21 de megapixeli. Prin urmare, se parea ca Apple a pierdut din start competitia camerelor foto, chiar daca a iesit ceva mai tarziu pe piata. In mare parte, acest lucru este adevarat, daca tinem cont ca nu poti compara o camera de 5 megapixeli cu una de 21. Insa, cei de la Apple au venit cu o serie de inovatii, menite sa suplineasca acest neajuns. Asa a aparut functia Focus Pixel, prin care elementele care sunt luminate suficient directioneaza informatia catre camera, pentru o focusare mult mai rapida. Acest lucru, combinat cu numarul mai mic de megapixeli, care implica mai putin efort pentru senzorul optic, este de natura sa confere un plus de viteza in tragerea cadrelor. Aceasta ar trebui sa se intample insa la modul teoretic. In practica, acest lucru este putin sesizabil fata de alte modele. In schimb, nu putem sa nu remarcam fotografii foarte bine focusate, de o calitate ireprosabila.

smartphone iphone 6

Tot pe iPhone 8, gasim un modul Auto HDR, care ne ofera o selectie mai larga a cadrelor, pentru a parea mult mai naturale. Mai avem apoi panoramarea HD, cu cadre largi, care ofera o noua perspectiva asupra imaginilor surprinse. Este o caracteristica nu atat de senzationala, pe cat de practica, iar daca vrei sa o faci pe-a artistul, atunci chiar poti pune telefonul pe un trepied, pentru a prinde cele mai bune peisaje sau instantanee. Aici, mai trebuie mentionat ca Apple nu a inclus pe iPhone 6 si aplicatia Live Photos, disponibila pe iPhone 6S, care permite tragerea la modul automat a unor cadre video de 3 secunde, in afara de instantaneul dorit. Este o caracteristica interesanta, dar nu neaparat si utila. Nu in ultimul rand, optiunea Facetime HD disponibila la nivelul camerei, te poate duce cu gandul la faptul ca cei de la Apple au conceput telefonul ideal pentru selfie. In realitate insa, portretele sunt absolut normale, comparabile cu celelalte aparate care au optiunea de selfie. In schimb, daca e sa vorbim de calitatea imaginilor, aceasta este una destul de buna, chiar si pentru conditii slabe de iluminat. In definitiv, avem si modul HDR pentru cadre rapide si clipuri video, care aproape ca se declanseaza singure, odata ce ai fixat camera pe ceva. Una peste alta, putem spune totusi ca numarul megapixelilor lasa de dorit, daca este sa facem comparatie cu alte gadgeturi din aceeasi perioada.

Defocusare si stralucire, pe Samsung Galaxy S5

Un alt model laudat la vremea sa este telefonul Samsung Galaxy S5, care ofera cateva caracteristici de invidiat la nivelul camerei sale de 16 megapixeli. Aceasta ofera optiunea Selective Focus, considerat o mare inovatie in urma cu aproximativ doi ani. Aici, cei de la Samsung putem spune ca au reinventat notiunea de defocusare, axandu-se mai mult pe obiect si mai putin pe mediul ambiental. Ceva asemanator in acest sens au incercat si cei de la Samsung, prin adaugarea unui senzor de profunzime a informatiei, care analizeaza obiectele in functie de distanta lor fata de obiectivul camerei. Din pacate insa, acest senzor, se regaseste si pe modelul One M8, al celor de la HTC, care face aproximativ acelasi lucru, bazandu-se pe exact acelasi principiu.

smartphone samsung galaxy s5

Mai apoi, telefonul ia fotografiile si le proceseaza singur, dar ai si optiunea de a intra in galerie si de a face acest lucru cu propriul talent. Astfel, in cateva secunde, poti selecta daca vrei sa blurezi fundalul sau lucrurile din fata, si aparatul face singur toata treaba. Restul aplicatiilor pentru camera foto a lui Galaxy S5 sunt la fel de bine implementate, acestea beneficiind de un senzor puternic si de un autofocus impecabil, care nu pot fi decat in avantajul utilizatorului. Iar daca ai cumva impresia ca imaginile nu sunt suficient de stralucitoare, cei de la Samsung se lauda ca, prin aplicatiile oferite, pot da viata imaginilor, in modul dorit de tine. Prin urmare, daca ai toate conditiile de iluminat si de culoare, daca mai stii si cum se le pui in evidenta si sa le incadrezi, cu siguranta ca fotografiile tale vor fi unele reusite. Insa, din pacate, nu intotdeauna folosim camera foto in conditii ideale.

 HTC One M8 nu se bazeaza doar pe soft

smartphone htc one m8

Daca e sa vorbim intr-adevar despre competitie in materie de camere foto pentru smartphone, nu putem ignora modelul One M8 al celor de la HTC. Dincolo de design, camera poate face usor diferenta atunci cand avem de ales intre diverse tipuri de telefoane. Acesta beneficiaza de tehnologia Ultrapixel duo, cu doua camere principale, insa aceasta nu reprezinta totul. Cadrele surprinse sunt mult imbunatatite, iar acest lucru se intampla nu doar in conditii de iluminare scazuta, ci la modul general, dand impresia unui telefon robust, capabil sa faca niste fotografii impecabile. Si aici, un rol hotarator il are senzorul de adancime, conectat la camera principala de pe partea dorsala, care iti permite sa refocusezi imaginile dupa ce le-ai tras deja. Este o functiune pe care aproape toate marile branduri si-o doresc pe telefoanele lor de top, iar aici HTC pare sa detina controlul nu atat la nivel de soft, ci si la componentele acestui sistem, capabile sa traga cadre la viteza impresionanta.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>