Ce smartphone credeti ca ar supravietui in spatiu?

By on 12/08/2015
galaxy-s6-active

* iata o intrebare interesanta, care i-a luat prin surprindere pe constructorii actuali
Este o dilema la fel de veche precum cea a oamenilor de stiinta, care se intrebau daca pisicile pot numara. Astfel, dupa ce am vazut telefoane rezistente la socuri si chiar la apa, astazi, oamenii de stiinta se intreaba daca aparatele smartphone din ultima generatie pot supravietui la o calatorie pe orbita. In primul rand, ar trebui clarificat totusi ca nu ne putem astepta nicidecum sa primim apeluri in spatiu, de vreme ce smartphone-urile sunt dependente de antenele si statiile de emisie terestre. Daca nu il putem folosi ca atare, multi ar dori sa stie daca un smartphone ar mai functiona la fel dupa o calatorie in spatiu sau daca acel mediu dur, total strain, s-ar dovedi mult prea mult pentru un dispozitiv care se poate strica atunci cand este stropit cu apa sau la prima cadere de pe coltul mesei.
Telefonul-satelit
S-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca acest lucru a fost pus deja la incercare, cand Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) a lansat un Nexus One in spatiu in 2013, ca parte a unui nano-satelit numit STRaND-1.
Acest nano-satelit nu doar ca avea incorporat un Nexus One, dar telefonul era montat pe unul dintre panourile dispozitivului orbital, fiind trimis in spatiu in integralitatea sa. Iar atunci cand, in spatiu, un anumit numar de aplicatii rulau de pe telefon pentru a colecta date si a le analiza, camera dispozitivului a fost folosita pentru a capta fotografii.
Inclusiv compania spatiala Americana NASA are in desfasurare un proiect similar, numit sugestiv PhoneSat, care presupunea initial lansarea unui satelit avand la bord tot un Nexus One pe post de computer de bord. A optat insa pentru lansarea unui al doilea satelit, care avea la bord un Nexus S.

nexus
Daca va ganditi ca prin aceste relatari am obtinut raspunsul la intrebarea din titlu, trebuie sa stiti ca realitatea e mai complicat de atat, de vreme ce satelitii in discutie contin precautii si recomandari serioase pentru protectia telefoanelor. Spre exemplu, computerul de bord monitorizeaza temperatura bateriei, iar atunci cand aceasta se raceste prea tare, un procesor pornit de un program special incepe sa-l incalzeasca. Prin urmare, e prematur sa spunem totusi ca telefoanele pot supravietui in spatiu fara ajutor extern. Trebuie mentionat ca in spatiu, temperaturile minime pot ajunge si la – 270 de grade Celsius, iar in unele puncte de pe orbita expuse la lumina directa a soarelui, aceasta poate ajunge usor la plus 120 de grade Celsius. Iar telefoanele, pur si simplu, nu sunt construite pentru a rezista la asemenea socuri termice.

iphone6
Revenind insa cu picioarele pe pamant si facand o comparatie scurta, trebuie spus ca aparatele smartphone actuale nu s-ar descurca mai bine. Spre exemplu, iPhone 6 poate rezista la temperaturi cuprinse intre 0 si 35 de grade Celsius atunci cand este pornit si intre -20 si 45 de grade, atunci cand este oprit. Unele telefoane sunt ceva mai rezistente. Aici, Samsung a impins limitele cu modelul sau Galaxy S6 Active, care suporta temperaturi intre -10 si 55 de grade pornit si intre -51 si 71 de grade oprit. Este insa o exceptie, cele mai multe smartphone-uri situandu-se cu mult sub aceste extreme.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>