Ce trebuie sa stii atunci cand alegi o unitate SSD

By on 23/07/2015
solid-state-drive

* mai fiabile si economice, unitatile de tip Solid State Drive devin o optiune tot mai populara pentru cei care vor performanta de la calculatorul personal
SSD-urile sunt cele mai recente dispozitive de depozitare pentru sistemele informatice, unele de inalta performanta. Acestea ofera rate de transfer de date mult mai mari decat unitatile traditionale de hard, consumand si mai putina energie si, de asemenea, avand niveluri mai mari de fiabilitate, datorita lipsei componentelor in miscare. Toate aceste atribute le fac extrem de atractive pentru cei care folosesc computere mobile, dar au inceput sa devina o optiune tot mai populara si pentru desktop-uri de inalta performanta. Caracteristicile si performantele pot varia foarte mult pe piata SSD-urilor. Din acest motiv, daca sunteti interesat de achizitionarea unei astfel de unitati de stocare pentru calculatorul dumneavoastra, este bine sa luati in considerare toate detaliile si modul in care acestea pot influenta performanta si costul.

ssd-intel
Interfata
Interfata unitatii SSD va fi, cel mai probabil, un Serial ATA, iar acest aspect este unul important in scopul de a obtine cea mai mare performanta. De exemplu, ultima generatie de SSD-uri are o interfata evaluata la SATA 6Gbps. Interfetele SATA mai vechi pot oferi in continuare performanta puternica, mai ales in comparatie cu hard disk-urile traditionale, insa acestea nu pot fi in masura sa realizeze cele mai inalte niveluri de performanta.
Un alt lucru de retinut este faptul ca interfetele sunt evaluate in gigabiti pe secunda in timpul functionarii, in conditiile in care pe unitati sunt mentionate in megabiti pe secunda. Asa ca, pentru a determina limitarile privind interfetele, trebuie luate in considerare diversele implementari SATA potrivite diferitelor versiuni de PC-uri.
Dincolo de toate aceste cifre valabile la nivel teoretic, performanta din lumea reala va fi de obicei un pic mai mica decat aceste evaluari. In timp ce mai multe tehnologii noi isi indreapta atentia spre computerele personale, acestea sunt inca in stadii foarte timpurii, SATA Express ramanand interfata principala setata pentru a inlocui SATA in piata desktopurilor.
Restrictii legate de dimensiuni
Daca ati planificat instalarea unei unitati cu memorie SSD intr-un laptop pentru a inlocui un hard-disk trebuie, de asemenea, sa fiti constienti de limitarile si dimensiunile fizice. De exemplu, unitatile de 2,5 inch sunt de obicei disponibile in multiple variante de inaltime, ce variaza de la cele subtiri, de 5mm, pana la cele mai groase, de 9.5mm. Asa ca, daca laptopului i se potriveste doar un SSD de pana pana la 7.5mm inaltime, dar cumparati una de 9.5mm, aceasta nu va incapea in dispozitiv. In mod similar, cele mai multe mSATA sau unitati de carduri M.2 impun anumite cerinte pe lungime si inaltime.

hard-disk-vs-ssd
Capacitate
Desi pare un concept destul de usor de inteles, orice unitate fiind evaluata prin capacitatea sa totala de stocare a datelor, capacitatea SSD-urilor este inca semnificativ mai mica decat cea ce poate fi obtinuta cu drive-urile traditionale. Pretul per gigabyte a scazut constant, astfel incat acestea au devenit tot mai accesibile, insa aceste unitati ridica cu adevarat semne de intrebare pentru cei care-si doresc stocarea unei cantitati foarte mari de date. Intervalele tipice pentru drive-urile solide variaza intre 64 GB si 1TB, iar capacitatea unitatii poate juca, de asemenea, un rol important in performanta sa.

ssd-samsung
Viteza de scriere sau de citire
Deoarece unitatile de memorie solide state ofera viteze semnificative de performanta fata de un hard-disk obisnuit, viteza de citire si scriere sunt deosebit de importante. Iar din acest punct de vedere, SSD-urile sunt de doua feluri, desi producatorii obisnuiesc sa listeze doar vitezele de scriere si citire secventiale. Acest lucru se face deoarece vitezele secventiale sunt mai mari pe blocuri de date. Celalalt tip vizeaza accesul aleator la date, iar acesta este de obicei mai lent, deoarece necesita mai multe operatii.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>