Cum alegem unitatea de stocare pentru computer

By on 11/02/2015
ssd

* evolutia in materie de tehnologie a facut ca vechiul hard-disk sa fie inlocuit, treptat, de unitati SSD sau SSHD

* ramane doar la latitudinea utilizatorilor sa aleaga, in functie de necesitati si de… buzunar

A alege cea mai potrivita optiune de stocare pentru a face un upgrade laptopului sau PC-ului dumneavoastra tau nu este la fel de simplu pe cat pare. Fie ca va doriti doar o accelerare a ritmului de lucru sau aveti nevoie de mai mult spatiu de stocare, primul lucru de care ar trebui sa tineti seama este utilitatea viitorului dispozitiv de stocare: o unitate de hard disk conventionala (HDD), un SSD (Solid State Drives) sau o unitate hibrid, o combinatie intre cele doua (SSHD). Daca pana acum cativa ani unitatea de disc era unul dintre factorii care cantareau greu in alegerea unui laptop sau desktop, utilizatorii de computere de azi au mai multe optiuni pentru a ajusta aceste depozitare pentru exact ceea ce au nevoie. SSD-urile si noile unitati hibride pot imbunatati considerabil performantele unui computer.

Diversificarea destul de recenta a optiunilor din domeniu a modificat semnificativ peisajul unitatilor de stocare, creand un corn al abundentei de optiuni confuze pentru consumatorul de zi cu zi.

Hard-disk-ul nu imbatraneste

hard disk calculator

HDD-urile au fost componenta de stocare implicita a oricarui computer sau laptop timp de zeci de ani. Ca urmare, termenul de “hard disk” este acum comun si cel mai cunoscut dintre toate componentele hardware. Desi unitatile moderne de hard disk sunt mult mai avansate decat omoloagele anterioare si implicit performantele sunt mai mari, pe multe nivele, tehnologia de baza ramane neschimbata. Toate hard disk-urile sunt formate din discuri rotative magnetice asociate unor capete de citire sau scriere, care preiau de la noi datele de inregistrare. Tehnologia este matura, de incredere si relativ ieftina, in comparatie cu alte optiuni de stocare; cele mai multe hard disk-uri pot fi procurate astazi la preturi de doar cativa centi pentru un gigabyte. Unitatile HDD sunt disponibile in capacitati relativ ridicate, unele ajungand sa stocheze pana la 4TB de date. De obicei, se conecteaza la un sistem SATA omniprezent si nu au nevoie de niciun software special pentru a functiona corect si in concordanta cu sistemele de operare actuale. Cu alte cuvinte, unitatile traditionale de hard sunt spatioase, simplu de utilizat si relativ ieftine.

Vine din spate SSD-ul

ssd calculator

SSD-urile sunt alternativa propusa de tot mai multi producatori, piata HDD devenind mult mai condensata. Din unele puncte de vedere, solid state drive-urile sunt similare cu hard disk-urile. Acestea se conecteza de obicei la un sistem prin interfata SATA si stocheaza fisiere la fel ca si orice alta unitate. SSD-urile, cu toate acestea, evita platanele magnetice si capetele de citire/scriere in favoarea nonvolatilei memorii flash. Renunand la relativa lentoare a pieselor in miscare, SSD-urile ofera o performanta mult mai buna, fiind cea mai rapida optiune de stocare disponibila. Iar dincolo de faptul ca scriu si citesc datele mult mai rapid decat hard disk-urile, reusesc sa faca asta cu cele mai multe sarcini de lucru si pot accesa, de asemenea, datele mult mai rapid.

Performante mari, preturi pe masura

Un alt avantaj imens al SSD-urilor este durabilitatea. Pentru ca nu contin parti in miscare, acestea nu sunt susceptibile la daune sau la degradarea performantei in urma vibratiilor. Principalul defect al SSD-urilor este legat de pret, acestea fiind mult mai scumpe decat hard disk-urile, in termeni de costuri per gigabyte. Cele mai populare SSD-uri au capacitati de aproximativ 120GB, 256GB sau 512GB si merg pana la 1TB, modele rezervate numai pentru cei cu bugete uriase. SSHD-urile sunt unitati hibride, un amestec dintre capacitatile HDD si viteza SSD, care reuneste platanele rotative traditionale cu o cantitate mica de memorie flash de mare viteza. Produsele de stocare hibride monitorizeaza datele citite de pe hard disk, accesandu-le rapid cu ajutorul memoriei flash. Unele dintre avantajele produselor de stocare hibride includ costurile reduse, capacitatea mare si modul facil de administrare, deoarece castigurile semnificative in ceea ce priveste performanta nu necesita nici investitia intr-un SSD si nici capacitatea unui HDD. Gandindu-ne la toate aceste criterii, un upgrade de stocare al laptopului sau PC-ului pare o decizie grea, insa totul se poate reduce la cost vs eficienta. Alegeti, deci, capacitatea maxima de socare, in stransa legatura cu viteza si performanta, dar si cu portofelul. Un service de calculataore poate sa va ofere informatii despre unitatea de stocare potrivita pentru sistemul de operare si calculatorul pe care il detineti. Un service de calculatoare este in masura de a va sfatui ce sistem  sa  achizitionati. Daca sfaturi, sugestii si service de calculatoare vizitati pagina web http://www.service-de-calculatoare.ro/

About Mihaela Olariu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>