Cum sa transferi un film in doua secunde cu noul chipset de la IBM

By on 21/08/2015
ibm-chip

* acest lucru este posibil prin utilizarea tehnologiei de fotonica a siliciului, care anunta o noua revolutie in industria mondiala a semiconductorilor
Cercetatorii gigantului american IBM anunta ca sunt pe cale de a lansa in productie o noua generatie de chip-uri, ce inglobeaza tehnologia numita “fotonica siliciului” si a undelor electromagnetice pentru a transfera pana la 100 de gigabiti pe secunda. Un calcul simplu ne arata ca aceasta viteza este suficienta pentru a transfera nu mai putin de 25GB de date in doar patru secunde, echivalentul unui film in format Blu-ray. Chip-ul integreaza toate componentele necesare, atat electrice, cat si optice, pentru a transforma datele in fotoni si invers, cu ajutorul a patru spoturi de culori diferite si o tehnologie numita multiplexare.

Apune era cuprului?
Fotonica siliciului este vazuta, asadar, ca un inlocuitor pe termen lung a clasicelor cabluri de cupru, tehnlogia fiind anuntata inca de acum doua decenii de revistele de specialitate, dar pe care marile companii nu au indraznit inca sa o aplice la scara larga. Dupa toate calculele, se pare ca aceasta tehnologie a ajuns astazi suficient de matura incat sa fie si eficienta din punct de vedere comercial. S-a descoperit astfel ca particulele luminoase numite fotoni nu intampina aceleasi probleme precum electronii, in cazul firelor de cupru, acestia oferind un transfer de date mult mai mare, mai compact si mai rapid. Unde mai pui si faptul ca, odata extinsa, tehnologia va deveni mult mai ieftina decat clasicele cabluri de cupru, fotonii devenind astfel nu doar mai prietenosi cu mediul, ci si mai ieftini, atunci cand vorbim de marile centre de date. Tehnologia fotonilor pe baza de siliciu a fost dezvoltata din nevoia crescanda de stocare si transfer de date din zilele noastre, cand accesul la dispozitive de tip smartphone sau tableta este accseibil aproape oricui. Acest lucru este recunoscut inclusiv de oficialii diviziei de cercetare a celor de la IBM, potrivit carora fotonica siliciului va ajuta industria semiconductorilor sa tina pasul cu nevoia tot mai mare de transfer mare de date si servicii de tip cloud.

Marii producatori isi freaca deja palmele
Deja, tehnologia este imbratisata de marii producatori de dispozitive de stocare a datelor. Oficialii Fujitsu, spre exemplu, au confirmat faptul ca primul lor server de date produs pe tehnologia fotonilor pe baza de siliciu va fi disponibil la vanzare in 2017. Astfel, cel de-al doilea mare producator de componente electronice dupa IBM doreste sa devina primul din intreaga lume care pune in vanzare la scara larga aceasta tehnologie revolutionara.
Pentru aducere aminte, trebuie precizat ca, inca de acum un an si jumatate, Fujitsu a prezentat publicului primul server optic PCI Express, bazat pe tehnologia Silicon Photonics dezvoltata la acea vreme de cei de la Intel.

server optic PCI Express
Prin urmare, putem spune fara sa gresim ca trecerea de la cupru la lumina va revolutiona la propriu centrele de date, asa cum le stim in momentul de fata. Un exemplu la indemana este separarea unitatii computerului, in fizic, de intrarile si iesirile de date digitale, care va permit sa accesati datele de la un server aflat la o distanta rezonabila, avand totodata posibilitatea unui transfer de date la viteze extraordinare. Un salt in timp? Nu. Pur si simplu, vorbim de o noua era tehnologica.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>