Cum vor arata monitoarele extra-largi de la Samsung

By on 09/11/2016
samsung ultra large

* producatorii sud-coreeni pregatesc lansarea pe piata a unei serii de monitoare cu diagonala de 35 de inch, cu niste rate de refresh incredibile

Samsung se pregateste sa lanseze spre sfarsitul acestui an o pereche de monitoare ultra-largi, in format 21:9, capabile sa ofere rezolutii ale imaginii de 3440 x 1440 pixeli si sa impinga rata de refresh la maximum. Cele doua monitoare vor avea dimensiuni de 30, respectiv 35 de inch, si vor putea oferi rate de refresh de pana la 144 Hz. Acest lucru va fi posibil datorita tehnologiei DisplayPort 1.3, inaccesibila pana acum. Astfel, daca doreai sa obtii o rezulutie de acest nivel, trebuia sa sacrifici rata de refresh a cadrelor.

Ce-i drept, la momentul vorbirii nici nu exista pe piata placi grafice care sa ofere facilitati pentru DisplayPort 1.3. Acesta este si motivul pentru care aceste monitoare sunt preconizate a fi scoase pe piata abia spre finalul anului si nu acum, pentru a se putea adapta si producatorii de placi grafice. Unele site-uri de specialitate spun ca monitorul mai mare, cel de 35 de inch, va fi lansat in trimestrul al doilea din 2016, iar cel mai mic in trimestrul trei. Ca amanunt suplimentar, ambele ecrane folosesc panouri VA (aliniere verticala).

samsung 34 inch

Asteptari mari din partea gamerilor

Sperantele utilizatorilor se indreapta acum spre suportul pentru AMD FreeSync, ce ar putea fi inclus pe aceste monitoare ultra-largi, insa nimic nu este confirmat pana la acest moment. Acest lucru ar fi intr-adevar o facilitate pentru amatorii de jocuri si nu numai. Ce-i drept, alte informati disponibile despre aceste monitoare nici nu sunt disponibile la momentul de fata, insa, judecand dupa rapiditatea cu care se misca cei de la Samsung, nu este exclus sa vedem noua tehnologie pe piata, cat de curand. Pe acest segment, mai trebuie spus ca si cei de la Asus lucreaza la un monitor QHD de 34 de inch, in acelasi format. Pe numele sau MX34, acesta beneficiaza de un ecran curbat, care arata uimitor, din toate punctele de vedere.

samsung extra large

Si alti sud-coreeni se bat pe acelasi segment

 Aici, deschizatori de drumuri au fost sud-coreenii de la LG, fiind printre primii care au scos pe piata monitoarele ultra-largi. Iar atentia a fost captata imediat de “monstrii” capabili de rezolutii de 3440 x 1440 pixeli, extrem de importanta pentru iubitorii de jocuri, spre exemplu, dar si pentru cei care lucreaza in domeniul graficii computerizate. Si LG a optat pentru ecranul usor curbat, conferind niste unghiuri de vizualizare extraordinare.

lg monitor ultra larg

Acest lucru nu a reprezentat o noutate absoluta printre producatorii de monitoare ultra-largi, insa arcul de cerc descris de marginile ecranului nu pot trece neobservate. Astfel, este mai usor sa observi o icoana sau un caracter chiar daca acesta e plasat in capatul ecranului, fara a mai fi nevoie sa intorci excesiv capul si sa intrerupi un joc, spre exemplu, pentru a vedea un document deschis intr-o fereastra laterala.

Diagonala de 34 de inch si rezolutia de 3440 x 1440 ofera o densitate a pixelilor de 110ppi. Este un nivel mai jos decat 163ppi sau 145ppi intalniti pe monitoarele de 27, respective 30 de inch cu tehnologie 4K, fiind, asadar, o sabie cu doua taisuri. Nu vei obtine claritatea si detaliile unui ecran 4K, dar, in schimb, nu vei fi nevoit sa te chinui pentru a vedea cum trebuie toate caracterele si ferestrele deschise in coltul ecranului.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>