Dincolo de smartwatch: Viitorul hainelor inteligente

By on 02/12/2015
hugh shirt img1

* ce croiala se potriveste panzei digitale?
Pe masura ce tehnologia a proliferat, la fel a facut-o si nevoia de a transporta in conditii de siguranta aceste dispozitive. O intreaga industrie a aparut odata cu aceasta problema, alaturi de o multitudine de genti si huse, disponibile aproape pentru fiecare gadget de la smartphone-uri la tablete si PC-uri.
Dispozitivele digitale au devenit tot mai portabile, odata cu dezvoltarea incredibila a puterii pe care au si a nevoii de a le utiliza tot mai mult si mai confortabil. Asa ca, a fi capabil sa transporti cu usurinta un dispozitiv de acest gen este o necesitate fundamentala astazi. Dar cum ar putea imbracamintea si alte accesorii sa le sporeasca mobilitatea si usurinta de a le folosi? Puterea si mecanismul de control sunt cele doua fundamente cheie aici, ambele fiind indeplinite cu ajutorul unor genti din ce in ce mai sofisticate si huse asemenea, dar vedem deja si inceputurile electronicii devenind parte integrata a hainelor pe care le purtam.

haine inteligente img2
In trecut am avut parte de costume si jachete cu controlere iPod incorporate si de snowboarderi capabili sa-si asculte melodiile preferate datorita controalelor integrate. Producatori celebri de imbracaminte, inclusiv Levis, au experimentat deja “iPod Jeans”, dar multe dintre aceste experimente au fost un pic inaintea timpului lor si nu a luat amploarea preconizata.
Traind alaturi de tehnologie
Despre cum tehnologia portabila se va integra in viata noastra de zi cu zi constituie si obiectul unei cercetari recente de la Mindshare, a carui director, James Chandler, marturisea: “Conceptul de afinitate este interesant, iar produse cum ar fi Shirt Hug, care va permit sa impartasiti o imbratisare virtuala cu cineva care nu este prezent fizic sau purtarea unui tricou care si-ar putea schimba culoarea in interiorul unui stadion pentru a demonstra sprijinul purtatorului pentru o numita echipa, sunt gadgeturi grozave”.
Evolutia in haine va trage o multime de invataminte, cu siguranta, odata si cu aparitia Apple in industria ceasurilor. Chiar daca nu este un brand de moda in sine, un lider mondial in lumea tehnologica ajunge sa dicteze modul in care te raportezi la haine sau cum sa conectezi tesaturi inteligente.

tricou-care-si schimba-culoarea-img1
Rachel Arthur, pe de alta parte, editorul unei afaceri la nivel mondial de previziuni specializate in consum, moda si tendinte, a comentat: “Ceea ce vom vedea cat de curand vor fi incluziuni functionale in cadrul hainelor noastre. Acest lucru exista deja in categoria sport, ideale pentru sanatate si fitness, dar va evolua pentru a fi mai potrivit consumatorilor de zi cu zi, precum si obiectelor pe care aleg sa le poarte”.
Iar previziunile ei merg si mai departe: “Pentru a ajunge la acest punct, este nevoie sa vedem ce avem nevoie pentru a putea vorbi de un caz de utilizare la o baza mai larga de piata. Avem nevoie de ceva functional, dar care sa se integreze perfect in viata noastra, ceva, o jacheta care sa ne dea posibilitatea de a urmari ritmul cardiac prin partea de sus a corpului, de exemplu, care sa trimita si mesaje de tip text cu pulsatiile de la incheietura mainii. Vorbim despre produse extrem de relevante pentru mase in ceea ce priveste incurajarea acestora in a-si petrece mai mult cumparandu-le”.

ipod jeans imag1
Cu cat incurajam mai mult integrarea tehnologiei mobile pe care tot mai multi dintre noi o transportam, cu atat mai mult este clar ca asta ne asteapta in viitor. Atasarea unor panouri solare pe jachete sau incorporarea unor elemente de control in tesaturi nu va fi suficient pentru a face din aceste articole de imbracaminte un produs pentru piata de masa. Cu toate acestea, astfel de “inventii” devin tot mai abundente si mai usor de generat, elementele de fashion imprumutand tot mai mult sisteme electronice si de control din cadrul tehnologiei si devenind aproape standard pentru unele firme.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>