HP vine in intampinarea gamerilor cu o noua tehnologie

By on 18/01/2017
FreeSync 003

* noua generatie de laptopuri a producatorului american vine dotata cu procesor AMD FreeSync, pentru o experienta mai putin zgomotoasa, dar si mai convenabila ca pret

Amatorii de jocuri care si-au pus in plan sa isi achizitioneze un laptop in viitorul apropiat, ar trebui sa stie ca HP intentioneaza sa implementeze pe noile sale dispozitive tehnologia FreeSync pentru asigurarea partii grafice.

Aceasta este dezvoltata de nu mai putin celebrul producator de chip-uri AMD, care asigura gamerilor o experienta mai placuta, prin eliminarea aparentelor rupturi intre cadre, care pot deveni de-a dreptul enervante atunci cand ne aflam in fata unui joc de tip shooter, spre exemplu, unde tensiunea jucatorului este maxima. Tehnologia ar putea fi disponibila pe toata gama de laptopuri produse de HP, acestea urmand sa fie echipate cu chipuri grafice de la AMD, in detrimentul celuilalt mare producator, Nvidia.

FreeSync 002

Amatorii de jocuri mai au de asteptat

Acest lucru nu se va intampla insa chiar peste noapte, insa, potrivit revistelor si site-urilor de specialitate de peste Ocean, introducerea FreeSync ar putea avea loc undeva spre sfarsitul acestui an, incepand chiar cu o improspatare a modelului HP Envy 15z. Acesta nu este unul dintre cele mai scumpe dispozitive ale marcii, ba dimpotriva, fiind comercializat pe piata cu echivalentul a 470 de dolari. Iar FreeSync se pare ca face deja o impresie buna, acesta fiind prezentat deja fanilor pe cateva monitoare cu jocuri in miscare. Tehnologia a mai fost implementata si pe monitoarele de mari dimensiuni, aceasta fiind extrem de apreciata nu doar de gameri, ci si de editorii de imagine.

 freesync 001

Lupte grele pe forumuri

Pe de alta parte, in ultima perioada au fost facute destule comparatii intre amatorii FreeSync si fanii chipset-urilor Nvidia, iar pe forumurile de specialitate acestia si-au aruncat chiar cuvinte grele unii altora. Astfel, nu trebuie uitat ca, de curand, cei de la AMD au criticat Nvidia pentru impactul negativ pe care l-ar avea asupra ratei de rulare a cadrelor pe ecran. Astazi, desi ambele companii par sa fi rezolvat oarecum aceasta problema, tehnologiile dezvoltate nu sunt general compatibile pe toate dispozitivele.

Daca e sa vorbim despre monitoarele de inalta performanta necesitate de jocurile pe calculator, acestea au, in general, o rata de refresh de 75 Hz. Mai pe inteles, putem spune ca ecranul clipeste de 75 de ori pe secunda. In acelasi timp, placile grafice redeseneaza ecranul nostru la rate de refresh variabile, in functie de sarcina si puterea de calcul pe care o poseda. Diferenta inregistrata intre timpii generati de placile grafice si rata de refresh standard a monitoarelor conduce la o lipsa de sincronizare tradusa in cadre miscate fortat si senzatia de intrerupere in rularea imaginilor. Se intampla astfel ca pana ce un cadru procesat de placa grafica sa ajunga la monitor, acceleratorul sa treaca la cadrul urmator.

technologies freesync

Cel putin in cazul Nvidia, toata aceasta nesincronizare a fost sesizata de utilizatori pe propriile lor ecrane, dand senzatia de discontinuitate. Probleme au fost sesizate insa si in cazul Vsync, precursoarea tehnologiei FreeSync, unde gamerii au reclamat un tremurat al imaginilor. In acest caz, VSync limita rata de redare a cadrelor apartinnd placii grafice, generand intarzieri intre procesarea lor si transmiterea catre monitor. Tot ce pot spera gamerii este ca aceste neajunsuri sa dispara odata cu dezvoltarea FreeSync.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>