HTC One, un telefon care le are pe toate

By on 02/10/2014
HTC

* de la ultrapixeli la interfata BlinkFeed, modelul celor de la HTC ramane in topul consumatorilor de smartphone

La aproape un an de la lansarea pe piata, HTC One ramane una dintre optiunile principale in materie de smartphone-uri disponibile la momentul de fata. Iar cu update-urile permanente la nivel de software, acest model se pare ca nu va sta prea mult pe rafturile magazinelor de profil, starnind invidia concurentilor de la Samsung sau Apple.

Dar ce atrage atat de mult la varful de lance al companiei taiwaneze? In primul rand, acesta beneficiaza de un ecran full HD, care, la o dimensiune de doar 4,7 inch, confera totusi o rezolutie de 468ppi, nivel considerat mult peste ceea ce poate discerne ochiul uman in materie de claritate. Iar aceasta performanta o intalnim pe tot parcursul utilizarii telefonului, indiferent de regimul de lucru. De asemenea, aparatul este dotat cu procesor si memorie RAM puternice, iar cei 32 GB pentru stocarea datelor sunt mai mult decat suficienti pentru uzul personal. Ar mai fi de mentionat nelipsitele facilitati precum bluetooth, Wi-Fi si conexiuni 3G/4G, absolut indispensabile in zilele noastre, dar de neimaginat pe un singur aparat de mici dimensiuni, in urma cu cativa ani.

htc-one-2 

Mai mult metal, mai multa grija la detalii

Ca sa iti faci o idee cat mai realista cu privire la designul HTC One, trebuie neaparat sa tii un astfel de aparat in mana, macar o data. Iar daca posesorii unui Samsung Galaxy S4 vor exclama ca dispozitivul nu este din plastic, altii vor putea spune ca este prea usor. In realitate insa, cei mai multi vorbesc despre HTC One ca despre un aparat „frumos”, care imbina materialele si tehnicile noi de prelucrare cu cele conventionale. Aparatul este mai subtire decat modele precedente din gama, potrivindu-se frumos in buzunar, fara a-l umfla prea tare. Producatorul putem spune ca a “inghesuit” toate componentele interne intr-un dispozitiv cu o grosime de doar 9.35mm, sub o carcasa usor curbata, ergonomica si cu o forma care se pliaza pe forma naturala a mainii. In ciuda aspectului sau „slim”, aparatul nu este foarte usor, cantarind mai mult decat modelele direct competitoare. In plus, carcasa eleganta, combinata cu un sasiu metallic, denota un look cat se poate de premium.

Probabil ca detinatorii de Samsung Galaxy, punand unul langa altul cele doua aparate, ar fi tentati sa cumpere mai degraba modelul HTC One. De aici poate si ingrijorarea sud-coreenilor de la Samsung lansarea pe piata a modelului in discutie. Ca mici detalii, ar fi de remarcat spatiul destinat celor doua boxe de pe panoul frontal, cu sistemul de sunet BoomSound, sau liniile de pe carcasa din spate, care ii ofera acesteia nu doar o textura frumoasa, ci scoate in evidenta si aluminiul finisat, iesind din monotonia griului uniform sau plasticului obisnuit al acestor dispozitive.

HTC ONE

La prima vedere, ai putea spune ca telefonul nu vrea sa reinventeze roata, cu marginile sale rotunjte. In schimb, curbarea “coloanei sale vertebrale” aduce o noua dimensiune a lucrurilor. Iar din acest punct de vedere, putem spune ca designerii de la HTC One si-au dat toata silinta, cata vreme cu vedem niciun milimetru de carcasa care sa stea departata, cu scurgeri de lumina din interior, care sa-ti dea imporesia ca ai aruncat banii pe o noua bucata de plastic frumos ambalata in tipla. Butonul de control al volumului se afla in laterala dreapta a telefonului si este construit din acelasi metal stralucitor, care contrasteaza subtil cu plasticul care margineste intregul dispozitiv. De asemenea, butonul de inchis/deschis a fost reasezat in capul dispozitivului, dubland spotul pentru semnalul cu infrarosu, punand in valoare o zona in care nici nu prea gasim alte functiuni. Noul design poate crea si unele dezavantaje, cum ar fi aspectul relativ alunecos pe care-l confera carcasa metalica. O manevrare atenta poate elimina insa accidentele de acest gen.

 design-htc-one

Interfata

Inginerii de la HTC au avut o misiune deloc usoara, prin reproiectarea tehnologiei Sense. Iar HTC One este primul telefon care culege roadele, prin Sense 5, care reprezinta un pas inainte compatibilizarea cu sistemul de operare Android. Mai notam ca, intre timp, tehnologia a fost updatata la Sense 5.5, odata cu lansarea Android 4.3. Iar acest lucru a permis celor de la HTC sa iasa pe piata cu un nou layout, o nou grila de icoane in meniu, cu noi modele geometrice în locul vechilor widget-uri. Mai pe scurt, o interfata simpla, placuta, dar care creeaza totodata senzatia de putere, atat companiei producatoare, cat si a celui care o utilizeaza.

 

Contact mai usor cu prietenii, prin BlinkFeed

Nu putem vorbi despre HTC One fara a trece in revista facilitatea BlinkFeed. Aceasta reprezinta practic incercarea HTC de a trece de la meniul de baza traditional intlnit pe vechile telefoane cu Android, aducand utilizatorilor ceva unic si chiar un pic mai mult de atat. La modul concret, “hrana” telefonului – asa cum ii spune si numele, nu este decat o interfata simpla, care utilizeaza aplicatii Live Tiles de la Windows Phone, unde HTC vine cu noi si noi inovatii. Icoanle sunt de diferite dimensiuni, cea ce face lucrurile un pic mai putin monotine si repetitive, ceea ce te poate determina sa “gusti” din continut, chiar si din curiozitate, nu neaparat din necesitate. Ideea este de a naviga cu usurinta pe continut, in care ai acces instant la feed-uri pe anumite teme, de la titlurile stirilor si rezumatul acestora, la clipuri video si actualizari ale mesajelor primite de la prietenii tai de pe retelele sociale.

Blink feed htc

Astfel, odata intrat in BlinkFeed, poti selecta orice din cele trei-patru grile de aplicatii. Dar, utilizatori incep din ce in ce mai mult sa caute simplitate si sinceritate in materie de aplicatii pentru smartphone. Prin urmare, daca vrei sa ai acces direct la anumite domenii, poti alege o suma de aplicatii, astfel incat ele sa fie afisate in calupuri de cate 20 pe ecran, in ordinea dorita de tine. Aici, scurtaturile catre preferintele tale nu sunt blocate in meniu, la fel ca la majoritatea telefoanelor sub Android, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa apesi putin mai lung cu degetul pe ecranul de baza, pentru a vedea toate widget-urile oferite.

Imagini panoramice si detalii uluitoare

Ca si predecesorul, HTC One foloseste pentru inregistrarile de imagine un senzor CMOS de 4MP, asistat de un cip secundar care capteaza informatiile in adancime. Acest lucru este menit sa imite vederea stereoscopica oferita de ochiul uman, permitand camerei sa faca distinctie intre obiectele din prim-plan si imaginea de fundal. Iar HTC One se foloseste de toate aceste informatii aplicand un usor blur pentru fond, concentrandu-se pe imaginea principala, printr-o combiatie de sonzori cu lentile rapide. Iar cu serviciul Pan360, puteti obtine imagini panoramice prin simpla rotire a camerei asupra intregului peisaj, aparatul facand apoi munca de unire a cadrelor surprinse.

camera-htc-one

Mai mentionam ca aparatul poate trage cadre filmate la o rezolutie de 1080p, beneficiind totodata si de o rezolutie de 5MP la camera frontala.

Un procesor care nu da semne de oboseala

Findca am vorbit atat despre interfata, ar trebui sa stim insa si ce se afla sub carcasa, pentru a face ca toata aceasta mica masinarie sa functioneze. Iar aceasta am putea spune ca merge chiar foarte bine, asa cum te-ai astepta de la un procesor Qualcomm Snapdragon 600 quad-core, pe frecventa de 1.7GHz. Daca la acesta adaugam si cei 2GB memorie RAM, vei avea imaginea completa a ceea ce poate duce noul HTC One.


O baterie pe masura

Toate acestea nu ar putea fi puse insa in practica fara o baterie puternica. Aici, unul dintre cele mai mari dezavantaje ale noii tehnologii, cel putin in cazul HTC One, este ca ecranul de 1080p constituie un mare consumator de resurse, mancand serios din energia aparatului. HTC a incercat sa contracareze insa aceasta deficienta cu o baterie de 2.300mAh, destul de puternica decat ceea ce folosea pana nu demult pe dispozitivele din portofoliu. Potrivit utilizatorilor insa, chiar si asa, performanta bateriei nu este una extraordinara. Cum spuneam, un dispozitiv cu atatea aplicatii si functiuni necesita si o alimentare adecvata. La setarea pe iluminatul de fundal si iesirea din modulul autmat, bazat pe iluminarea ambientala, bateria a cedat intr-o zi, spre exemplu. Una dintre modalitatile recomandate de cei care au testat telefonul, pentru prelungirea duratei de viata a bateriei la cel putin doua zile, este de a reduce conectivitatea wireless atunci cand aceasta nu este absolut necesara si oprirea internetului mobil atunci cand nu navigati. Lucru care, inte noi fie vorba, nu e greu de facut, pentru un utilizator responsabil si constient de nevoia de economisire si buna gestionare a resurselor.

Concluzii

La vremea lansarii pe piata, aparatul era chiar cu mult peste ceea ce puteau oferi modelele concurente, iar in ciuda aparitiei catorva dispozitive destul de puternice (cum ar fi LG G2, spre exemplu, lansat in aceasta vara), putem spune ca HTC One se numara in continuare printre favoritele utilizatorilor atunci cand punem in balanta designul, facilitatile si puterea oferite.

Iar de la inchiderea si deschiderea aplicatiilor si pana la navigarea pe mai multe pagini pe Internet, nimic nu pare a incetini cu ceva dispozitivul. Acest lucru nu poate fi decat imbucurator, pentru un aparat de care trebuie sa te astepti sa-ti fie la dispozitie zilnic, 24 de ore din 24.

About Andreea Filipescu

1 Comentariu

  1. Andreea

    03/10/2014 at 11:46 AM

    Da, ce pot sa zic, bun telefonul…pretul putin cam mare si mai trebuie mentionat ca la socuri fizice fie ele si cele mai micute, nu este rezistent

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>