Linx 7 sparge piata tabletelor ieftine

By on 27/03/2015
linx7

* noua tableta subventionata de Windows vine la un pret pentru care artrebui sa puna pe ganduri producatorii de dispozitive sub Android

Termenul de „ieftin” in lumea IT este de obicei asociat cu sistemul de operare Google Android. Pana de curand, tabletele Windows erau considerate a fi mai scumpe, lucru ce s-a schimbat inca incepand de anul trecut, cand atat Microsoft cat si Intel au inceput sa se teama ca ARM si Android ar putea deveni un mod eficient de a utiliza tabletele, ca un cal troian, pentru a face ambele laptop-uri si desktop-uri Wintel aproape inutile.
Asa se explica faptul ca ambele companii au ales sa ofere discounturi semnificative pentru hardware si software. Intel a cheltuit miliarde pe marketing si suport pentru producatorii de dispozitive mobile, in timp ce Microsoft a dat bijuteriile sale Windows 8.1 si Office 365 unor dispozitive cu ecrane mai mici de noua inch.

Acesta este contextul in care s-a nascut Linx 7, o tableta Windows care costa mai putin de 80 de lire sterline. Fara a se confunda cu Lenovo Lynx, tableta Windows nu este un produs chiar cu totul nou, fiind asemanator cu o tableta Android Commtiva, aparuta in urma cu patru ani. Exista totusi cateva diferente fata de cealalta tableta Windows ieftina de pe piata, Pipo W2. Linx, de exemplu, are garantie completa, inclusiv pentru cumparartorii on-line. In ceea ce priveste diferentele in minus, ei bine, aceasta are un 1GB de RAM, in vreme ce camera din spate este un snapper de 2 megapixeli, deci nu va asteptati la miracole.

Dotari standard, fara mari asteptari

Restul de hardware este similar cu cel al W2. Interiorul este alcatuit dintr-un procesor standard de rulaj, quad-core Intel Atom Bay Z3735G de 1.33GHz. Ecranul are o rezolutie 1.280 x 800 pixeli, ceea ce pe un panou de 7 inch inseamna o densitate mai mare decat W2, un aparat de fotografiat de 2 megapixeli pe fata, Wi-Fi, Bluetooth, un port micro HDMI si un cititor de carduri microSD, plus doua cabluri micro USB incluse. Exista, de asemenea, 32GB de memorie pentru stocare interna, desi doar 24 GB sunt utilizabili, din cauza partitiei de recuperare pe care o puteti eventual sterge. Dupa instalarea Chrome si a tuturor fisierelor necesare Windows Update, aproximativ trei sferturi din spatiul de depozitare ramane liber.
Tableta are cam aceeasi dimensiune si greutate precum un Google Nexus 7, ceea ce inseamna ca este suficient de mica pentru a fi depozitata confortabil intr-un buzunar. Raportul de aspect 16:10 face ca detinerea in modul portret sa aiba naturalete, spre deosebire de W2, conceput pentru a functiona in acest mod, mai degraba decat in peisaj. Cum era de asteptat, cele mai multe dintre porturi sunt situate pe partea superioara a dispozitivului, in timp ce butoanele de alimentare si de volum se afla pe partea dreapta.

Design si conectivitate peste asteptari

Finisajele ne depasesc insa asteptarile pentru un dispozitiv oferit la un astfel de pret, spatele de plastic fiind mat si robust construit. Ecranul, in mod surprinzator, nu poarta semnele distinctive ale unui model entry-level. Este un model de IPS care utilizeaza sticla, mai degraba decat plastic. Linx 7 are o baterie de 3.500mAh si poate fi incarcata folosind portul micro-USB, ceea ce mai mult decat benefic. Cand vine vorba de performanta, ca orice dispozitiv touch, utilizarea pentru altceva decat consumul pasiv de media ar fi un exercitiu dificil. Sigur ca se pot utiliza pachetele Word si Excel, dar chiar vrei sa faci asta pe un ecran mic si fara o tastatura si un mouse?

Acestea fiind spuse, nu putem sa nu luam in calcul ca au trecut abia cateva luni intre aparitia primelor tablete subvenționate de Windows si disponibilitatea pe scara larga a Linx 7. E o nisa incredibil de mica, insa este tot ce avem nevoie, ca si indiciu, despre cat de departe sunt dispuse sa mearga Intel si Microsoft, pentru a opri Google si ARM de la a domina piata mondiala a acestor comprimate.

About Mihaela Olariu

1 Comentariu

  1. Ana

    25/07/2015 at 1:30 PM

    Linux 7 rocks de departe cel mai bun sistem de operare.

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>