Noua placa video de la Nvidia iti aduce mai aproape experienta 4k

By on 16/06/2015
GEFORCE GTX 980TI

* ultimul accelerator grafic al companiei americane vine in intampinarea dispozitivului de realitate virtuala Oculus Rift cu niste caracteristici superioare si un pret accesibil
Nvidia tocmai a anuntat introducerea celui mai nou produs al sau, GeForce GTX 980Ti, care include atat jocurile in format 4K, precum si realitatea virtuala, printre atractiile sale.
Noul accelerator grafic conceput pe platforma Maxwell vine dotat cu nu mai putin de 6GB memorie RAM si va oferi experienta jocurilor in format 4K la o rata de rulare a cadrelor decenta, de aproximativ 30 de cadre pe secunda, o viteza de trei ori mai mare decat modelul GTX 680, spre exemplu. Insa partea cea mai interesanta abia acum vine, intucat GTX 980Ti ofera mai bine de 90 la suta din posibilitataile de procesare (CUDA core) ale modelului Titan X, considerat chiar prohibitiv din punct de vedere al pretului, costand mai putin de 650 de dolari, fata de cei peste o mie de dolari pe care ii dati pe cealalata placa video. E drept, Titan X are o memorie RAM dubla, dar care nu justifica inca acest pret exagerat.

Nvidia-Gforce
Desi am vorbit despre experienta de gaming in format 4K, noul venit al celor de la Nvidia este conceput din start sa fie compatibil cu realitatea virtuala, la un nivel mult mai avansat. Stim acum care vor fi cerintele celor de la Oculus Rift, iar din acest punct de vedere credem ca GTX 980Ti se va achita cu brio de sarcini, de vreme ce compania specializata in realitate virtuala listeaza acceleratorul GTX 970 ca un nivel minim de dotare pentru dispozitivele sale.

Ce ne rezerva viitorul realitatii virtuale
Aici trebuie mentionat faptul ca cei de la Oculus intentioneaza sa prezinte modelul Rift pentru marele public in prima parte a anului viitor. Compania a facut deja unele teste, pentru a vedea cum primesc potentialii cumparatori noul produs. Oricum, lista precomenzilor va fi deschisa inca de la sfarsitul acestui an, desi nu avem inca indicii despre cat vor trebui sa scoata din buzunar amatorii de experienta in realitatea virtuala. Noi detalii pe acest palier sunt asteptate sa apara insa in perioada urmatore, asa ca nu ne ramane decat sa fim cu ochii atintiti pe site-urile de stiri, pentru a afla ce ne mai pregateste Oculus Rift. Cert este ca, la acest moment nu putem vorbi inca despre un nou kit software pentru utilizatori (SDK), cata vreme acesta nu a fost anuntat nici macar la Game Developers Conference din luna martie a acestui an, de la San Francisco. Am avut parte de un demo al noului dispozitiv, utilizatorii putand experimenta atat controlul miscarilor, precum si sa faca unele comparatii cu noutatile proiectului Morpheus, dezvoltat de cei de la Sony. Cei de la Oculus ne asigura insa ca vor schimba total modul in care vor putea fi traite filmele viitorului, spre exemplu.

Nvidia980Ti
Singurele indicii le avem insa de la prototipul Oculus Rift, prezentat recent la targul CES 2015, unde noutatile au fost dezvaluite foarte succint. Compania a fost la fel de tacuta si in privinta specificatiilor echipamentului audio de care va beneficia noul dispozitiv.
Revenind insa la acceleratorul grafic de la Nvidia, ne asteptam sa duca experienta realitatii virtuale dincolo de limite. Arhitectura Maxwell suporta ultimul DirectX 12, in vreme ce dispozitivul se comporta destul de bine din punct de vedere al consumului energetic, spre comparatie cu GTX 750.

nvidia
Si, dupa cum afirma chiar cei de laNvidia, noua generatie de acceleratoare Maxwell e conceputa pentru a aduce, nu pentru a consuma din energia sistemului.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>