O treapta superioara de viteza pentru Intel NUC

By on 22/10/2014
Intel

Mai multa putere, mai multa viteza, performante grafice de exceptie, incorporate in carcase din ce in ce mai mici. Acestea sunt noutatile rezervate de gigantul Intel gamei Next Unit of Computing, pentru anul viitor

Foaia de parcurs a gamei NUC (Next Unit of Computing) a celor de la Intel a fost dezvaluita in totalitate, iar aceasta prezinta unele ajustari interesante. Acest lucru ar putea face ca, intr-un viitor cat se poate de apropiat, sistemele NUC sa se pozitioneze ca principali inlocuitori pentru sistemele de calcul traditionale si ne referim aici in special la desktop-uri. Ultimele informatii din aceasta zona arata ca nava amiral a gamei NUC va fi un model Maple Canyon, propulsat de un procesor Core i5 4300U. Spe deosebire de cipurile V Pro și TPM, este demn de remarcat faptul ca noul modul va oferi atat un slot M.2 si un port SATA 3, cu unitate optională de 2,5 inch. De asemenea, Intel a optat pentru adaugarea NFC (Near Field Communication).

Intel

Un dispozitiv din ce in ce mai accesibil

Potrivit calendarului celor de la Intel, anul viitor am putea avea parte de lansarea noii microarhitecturi procesorale Broadwell, estimata pentru primul trimestru al lui 2015. Pentru trimestrul al doilea este prevazuta si lansarea noii tehnologii Braswell, botezata cu numele de cod Pinnacle Canyon. Aceasta va putea gazdui insa doar un singur slot de memorie SO-DIMM, vennd insa in dotare standard cu accelerator grafic si port HDMI. Daca e sa ne referim la modelele Broadwell, acestea vor viza in principal segmentul jocurilor de masa si crearea de continut, vizand practic acelasi public, la fel ca PC-urile actuale, insa intr-o varianta mult miniaturizata, capabile sa redea imagini la rezoluti mari, pe display-uri din generatia 4K (4.000 de pixeli). Nu ar fi de neglijat nici preturile de intrare pe piata ale noilor unitati NUC de la Intel, care sunt in continua scadere, devenind din ce in ce mai accesibile. Astfel, puteti achizitiona modele si la preturi care tind sa scada sub 600 de lei, ceea ce pune semne de intrebare asupra supravietuirii producatorilor tradintionali de echipamente PC, inclusiv a partenerilor Intel.

Intel

Vantul schimbarii vine de la Intel
Spre exemplificare, testele facute pe modelele Next unit of Computing arata cat de departe a ajuns aceasta tehnologie si cat de putin mai este pana cand noile NUC vor inlocui cu totul cutiile imense care adapostesc astazi componentele desktopurilor sau chiar ale laptopurilor. Modelul Forest Canyon, de pilda, este considerat unul dintre cele mai ieftine din gama.

Intel

Acesta nu va arunca in aer piata IT, insa, cu siguranta, poate reprezenta un punct de referinta al schimbarilor anuntate de gigantul Intel. Pana si carcasa si sasiul pe care este asamblat sunt diferite fata de ceea ce ne-am fi astepat de la un comuter personal. Este colorat, cu o forma aproape cubica si este mai putin voluminos decat o cutie standard cu zece DVD-uri.

Pe piata din Marea Britanie, spre exemplu, aceasta jucarioara se comercializeaza la preturi ce ajung chiar sub 100 de lire sterline (aproximativ 550 de lei, fara TVA). E drept, la acest dispozitiv veti mai avea nevoie de o unitate hard-disk externa, plus perifericele uzuale (tastatura, mouse, monitor), pentru a avea un calculator cu adevarat functional.

Intel

Ultimele zile pentru desktopul traditional?

Ei, bine, va veti intreba probabil de ce sa cumparati un NUC in locul unui computer traditional? In primul rand, aceste unitati sunt pentru cei care vor sa scape de cutiile imense si zgomotoase de sub birouri si de multitudinea de cabluri si conexiuni. Aproape totul este wireless si, in ciuda pretului relativ mic, sistemul are suficienta memorie, processor quad-core, capabile sa ruleze Windows 8.1 si ultimul pachetul Office. Luati in calcul ca dimensinile placii de baza la un astfel de dispozitiv sunt de 10 X 10cm, in vreme ce carcasele standard porniesc de la o latura de 20 cm, pe o latime de 6-7 cm. Iar acestea tind sa devina tot mai mici si mai mici…

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>