Primul festival destinat realitatii virtuale

By on 25/11/2015
Samsung Gear VR imag1

* organizat la San Francisco, acest prim eveniment a oferit publicului nu doar niste productii remarcabile, ci si o proiectie a modului in care va arata cinematografia in viitor.
Pe forumurile si site-urile de profil au aparut deja reactii dupa primul festival destinat filmelor care folosesc tehnologia realitatii virtuale, organizat recent la San Francisco, in SUA. Realizat de o agentie specializata chiar in acest tip de filme si create din regizori si directori de platou din lumea cinematografiei, festivalul a prezentat 20 de productii, in marea lor majoritate filme de scurt metraj.

Kaleidoscope Film Festival imag2
Atmosfera descrisa a fost una pe masura, cu sali slab luminate, in care spectatorii isi tineau in maini castile Samsung Gear VR, nerabdatore sa asiste la un eveniment in premiera atat pentru lumea filmului, cat si pentru cea a producatorilor de gadgeturi. Scaunele erau grupate in locuri diferite din sala, amplasate unele langa altele, atat pentru sectiunile destinate versiunilor Gear VR pentru Samsung Note 4 sau Samsung Galaxy S6. De asemenea, filmele pentru Oculus Rift au avut propria lor sectiune. Spectatorii au putut astfel sa vada diverse productii, insa intr-o maniera diferita de cea cunoscuta pana acum, in care fiecare statea in fata propriului calculator conectat la casca virtuala, ci alaturi de alte zeci de ”ciudati”, cu aceleasi obiceiuri, transportati in lumea filmului cu unghi de vizualizare de 360 de grade.

oculus rift imag1
O experienta solitara
In ciuda prezentei atator oameni in jur, experienta ramane tot una solitara, insa companii precum AltSpaceVR, partenere in organizarea festivalului amintit, au incercat sa introduca elemente de interactiune sociala in spatiul virtual. Chiar si producatorul Oculus a incercat sa amelioreze oarecum starea de singuratate a spectatorilor, prin adaugarea de functii sociale la dispozitivele Oculus Cinema. Socializarea s-a putut face insa si fara casca, partenerii avand destul timp la dispozitie pentru a schimba impresii despre eveniment, intre filme. In orice caz, festivalul nu a facut decat sa ne arate cum va arata viitorul filmelor privite de acasa, de pe canapeaua din living. Iar Kaleidoscope VR Film Fest a dovedit ca exista creatori de film pregatiti sa sparga tiparele clasice ale marelui ecran.

Kaleidoscope Film Festival imag1
Artisti care inspira artisti
Unul dintre acestea este Tyler Hurd, directorul filmului Butts, care sustine ca nu credea vreodata sa vorbeasca in fata reporterilor despre scurtul sau metraj animat. Acesta sustine ca filmul a fost conceput initial pentru format 2D, insa ecourile primite l-au facut sa regandeasca intregul proiect pentru VR.
Artistii care inspira alti artisti pare sa fie un adevarat trend pentru creatorii din realitatea virtuala. Filmul „Bright Shadows”, regizat de Michael Catalano, este aplecat mai mult spre zona muzicala. De asemenea, inspiratiile graficienilor expresionisti germani sunt folosite din belsug de producatori, care au cautat sa le imbine intr-un mod armonios cu o coloana sonora pe masura.
Kaleidoscope Film Festival este primul festival destinat realitatii virtuale si cu siguranta vor mai urma si altele, pe masura ce aceasta tehnologie capata tot mai mult teren in randul publicului.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>