Proiectul Morpheus, dezvaluit in sfarsit de Sony

By on 12/01/2016
PlayStation-VR-img3

* acesta este proiectul la care cei de la Sony au lucrat intens in ultimele luni, un set complet pentru realitatea virtuala conceput pentru consola PlayStation 4
Pana la sfarsitul lunii septembrie, toata lumea isi punea intrebari despre noul proiectul Morpheus, un concept de consola pentru realitatea virtuala cu un nume pe cat de simpatic, pe atat de misterios si oarecum greu de pronuntat. Rebotezat in PlayStation VR, acesta nu a schimbat insa cu nimic din farmecul noului dispozitiv al celor de la Sony.

Odata dezvaluit publiclui, trebuie sa stim insa cateva lucruri esentiale despre dispozitivul care a facut atata valva pe net in ultima perioada. In primul rand, trebuie precizat ca PlayStation VR este un set de casca virtuala conceputa pentru consola PlayStation 4 (PS4). Prin urmare, nu o puteti folosi fara noua consola, sansele de a gasi o decompatibilitate cu alte dispozitive anterioare din aceasta gama fiind nule. Deocamdata, dispozitivul a fost prezentat ca un prototip, data lansarii oficiale pe piata fiind prevazuta pentru anul 2016, fara a exista insa vreun anunt oficial in acest sens. Cat priveste pretul, acesta se preconizeaza undeva la 400 de dolari, iar in cazul in care va fi vandut la pachet cu PS4 am putea spera la o reducere consistenta. Principalii rivali pe acest segment sunt Oculus Rift si Vive, de la HTC, construit in parteneriat cu cei de la Valve.

PlayStation VR img1
Control si manevrabilitate
PlayStation VR este dotat cu un display OLED de 5.7 inch si dimensiuni de 1920×1080 pixeli, ceea ce inseamna un echivalent de 960×1080 pixeli pentru fiecare ochi, la un camp de vizualizare a imaginilor de 100 de grade. Rata maxima de refresh suportata este de 120 de cadre pe secunda. La fel ca ecranul pentru realitate virtuala, PlayStation VR poate rula imaginile si pe televizor, prin ceea ce Sony numeste astazi Social Screen. Acesta permite si accesul altor jucatori, care nu trebuie sa poarte neaparat casti, pentru a vedea si a se alatura experientei virtuale.
Jocurile pe consola virtuala pot fi rulate atat cu ajutorul controlller-elor Sony Move, dar si cu ajutorul controller-ului standard DualShock 4 din doarea PlayStation. Miscarile capului si orientarea sunt puse in valoare cu ajutorul camerei PlayStation, care foloseste noua leduri dispuse strategic in partea de sus a corpului. Cat priveste redarea tridimensionala a imaginilor si a miscarilor, aceasta este posibila cu ajutorul SoftKinetic, care preia absolut toate impulsurile transmise de utlizator.

PlayStation VR img2
Nu iti da dureri de cap
Ceea ce uimeste este insa confortul oferit de noua consola. Casca virtuala este usor de pus si de scos de pe cap, chiar si daca purtati ochelari. Cat priveste distributia greutatii, aceasta este excelenta. Nu este exclus insa ca unii utilizatori sa acuze o usoara jena sau chiar durere, dupa folosirea PlayStation VR. Acest lucru se intampla insa, de obicei, la folosirea indelungata a consolei. Ecranul ofera imagini de inalta rezolutie, cu o rata de refresh de 120 de cadre pe secunda. Pentru unii, acest lucru ar putea reprezenta chiar un usor disconfort. Insa, daca folositi dispozitivul in mod moderat, fara a abuza de el, atunci nu veti avea nici un fel de probleme.

PlayStation VR img4
La capitolul conectivitate, PlayStation VR este conectat la consola PlayStation 4 prin intermediul unui hub prevazut, de asemenea, cu mufa HDMI, pentru scoaterea imaginilor pe Social Screen. Conectivitatea Bluetooth sau Wi-Fi ar putea fi perfect posbila pe viitor, insa, cel putin pe modelul experimental prezentat de Sony, consolele sunt legate intre ele prin intermediul firelor.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>