Proiectul Tango, ultima provocare de la Google

By on 02/11/2015
proiect tango imag4

* intr-o perioada in care tabletele si smartphone-urile au cam incetat sa mai ofere aplicatii destepte, gigantul Google vine sa ne reaminteasca faptul ca inovatia umana nu cunoate limite
In cazul in care targurile de tehnologie de la inceputul acestui an nu v-au atras in mod deosebit atentia, poate fi si din cauza ca aparatele smartphone au cam incetat sa fie “smart” in continuare, producatori fiind axati mai mult pe design decat pe caracteristici.
Prin urmare, ne vom intreba de doua ori: Arata mai bine? Da. S-au adus imbunatatiri modelului? Pe-aproape. Mai multe putere? Absolut. Cand vine vorba insa despre “desteptaciunea” noilor dispozitive lansate in ultima perioada, putine ne vor da un raspuns categoric.
Este aproape aceeasi poveste pe care am mai vazut-o la tablete, in afara faptului ca, din cand in cand, cate un producator nu se trezeste sa impinga lucrurile putin mai departe, prin idei indraznete. Este si cazul Google, care incearca din nou sa isi depaseasca propriile limite, prin ambitiosul Proiect Tango. Daca nu ati auzit inca despre el, este vorba despre planul Google de creare a unui dispozitiv care sa-ti arate cu precizie lumea din jur.

proiectul tango imag2
Bazat pe spatiu si miscare
Datorita unei serii de camere si senzori de profunzime, Tango se preteaza ca un dispozitiv ce are in prim plan spatiul si miscarea. Google si-a creat un renume din culegerea de informatii din lumea din jurul nostru, asa ca intuiti probabil despre ce este vorba si in acest nou proiect. Pana la urma, conducatorul tehnic al noului proiect este nimeni altul decat Johnny Lee, cel care a ajutat la dezvoltarea proiectului Kinect de la Microsoft, avand in mana functiile telecomenzii de la cunoscutul Wii.
Momentan, Tango este disponibil doar pe baza de comanda de la dezvolator, pe Google’s Play Store, la un pet al kitului de baza de aproximativ 1.000 de dolari, fara a sti insa cum va putea functiona un astfel de dispozitiv.
Daca si cand va lansa Google un astfel de aparat la scara larga, ne asteptam ca acesta sa fie mai bun decat se prezinta kitul de la momentul actual. Versiunea dezvoltatorului are un ecran de 7 inch, ruland pe un procesor Nvidia Tegra K1, cu un stick de memorie de 4 RAM, ceea ce nu e rau deloc, daca ne gandim ca acesta este doar inceputul.

prioectul tango imag1
Ochiul electronic iti arata totul
De asemenea, Tango este inarmat cu senzori, cu o camera si un proiector cu infrarosu, lentile de tip “ochi de peste”, cu o camera de luat vederi pe partea frontala. Toate impreuna vor capta sute de mii de cadre din mediul inconjurator, oriunde am aseza mini-tableta. Ce impresioneaza este viteza si acuratetea datelor transmise de Tango. Puneti tableta intr-un loc anume, faceti-va de treaba in jurul ei si veti fi recunoscut in modul cel mai fidel. Dupa aceasta plimbare, incercati schimbarea unor culori din decor si veti avea surpriza, din nou, ca acestea sa fie sesizate de Tango. Acesta ar putea fi inceputul unei ere in care am putea testa gadgeturile inainte de a le cumpara de pe piata. Exista o multime de idei ce ar putea fi incercate, iar pe masura ce testezi dispozitivul, o multime de potentiale aplicatii iti vin in minte.

proiectul tango imag3
La acest moment, este greu de spus cu certitudine daca acest dispozitiv va putea reprezenta mai mult deca o cutiuta “desteapta”, insa Tango promite sa ne demonstreze ca realitatea este mult mai complexa decat o percepem la momentul actual.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>