Sony Vaio: o istorie a inovatiei, la apus

By on 09/10/2014
Sony

In vremurile in care tehnologia se schimba de la un sezon la altul, se pare ca lumea computerelor este pe cale de a pierde o marca devenita istorica. Sony isi ia la revedere si vinde divizia de computere de la Vaio. Analistii numesc asta o victima schimbarilor radicale in industria productiei de PC-uri de la nivel mondial.

De ce Sony nu mai vrea sa faca PC-uri

Analistii spun ca este din ce in ce mai greu sa faci bani PC-uri in ziua de astazi. Sunt prea multe compani si parca, prea multe produse, ce-i drept, foarte asemanatoare intre ele. Iar cand esti o companie mare, care incearca sa-si minimalizeze pierderile anuale, atunci solutia vanzarii unor divizii pare una plauzibila. Iar Sony chiar asta a facut. A vandut divizia sa de calculatoare personale fondului de investitii Japan Industrial Partners. Tranzactia poate parea neobisnuita, daca stam sa ne gandim ca Vaio nu a fost vanduta unui alt brand in materie de PC-uri, care se gasesc din abundenta pe piata asiatica.

Sony vaio

Nu e mai putin adevarat ca cei de la Sony discutasera anterior e marginea acestei tranzactii cu cei de la Lenovo. Totusi, un lucru este cert: pe o piata carea vandut 316 milioane de unitati numai in 2013, dar cu toate astea a inregistrat un recul de zece procente, producerea si comercializarea de PC-uri devine o misiune tot mai dificila.

sony-vaio5

Etalon pentru distractie

Pierderea este insa pentru milioanele de utilizatori din intreaga lume, care au vazut in Sony Vaio un nou mod de viata. Pentru cunoscatori, logo-ul Vaio reprezinta trecerea de la analog la tehnologia digitală, in care VA este un val analog, iar IO este reprezentarea sistemului binar. Iar aceasta marca a contribuit, mai bine de un deceniu, la transformarea banalelor cutii bej in adevarate etaloane ale inovatiei in materie de distractie. Primul Vaio a iesit pe piata la începutul anilor ’90, iar PCG-505 a scos tot ce era mai bun si, totodata, mai rau de la Sony: o denumire teribila, atasata unui produs considerat foarte frumos chiar si pentru tandardele actuale.

Sony

Iar in vreme ce alte firme iti ofereau posibilitatea de a alege doar dintre carcase in culori bej sau negru, prima generatie de laptopuri Sony Vaio venea intr-o nuanta de albastrui-violet. Iar asta se intampla pe un sistem care, la acel moment, era incredibil de subtire si de usor, comparativ cu alte dspozitive de pe piata. Iar daca la aceasta mai adaugam si bateria cilindrica, atunci acest laptop poate fi considerat o revolutie a timpurilor sale.

Sony

Un deceniu de idei nebunesti…

Dar, acesta a fost doar inceputul a ceea ce am putea numi “revolutia Vaio”. Spre sfarsitul anilor 90, a aparut PCG-C1, un notebook co un “ochi” digital atasat, in fond, o camera web mobila. La mijlocul anilor 2000, serile U si UX de la Vaio au luat-o cu mult inaintea atat de uzualelor tablete de astazi, devenind personaje in filmele seriei Bond sau Terminator. Acestea erau totusi limitate de sistemul Windows de operare. Au venit apoi formele ciudate ale tabletelor android din seria P si S. Una extrem de portocalie, cealalta, extrem de… larga. Cele mai recente sunt modelele Vaio Flip si Vaio Tap, care uimesc prin flexibilitatea de care dau dovada.

Sony

Iar inovatia prezenta la modelele Vaio, de-a lungul ultimului deceniu, este doar o parte din ceea ce s-a straduit Sony sa faca pe partea de calculatoare. Aceasta “nebunie” frumoasa se inscrie insa perfect in produele dezvoltate pe parcursul ultimilor ani. Ne-am delectat cu minidisk-urile aratoase, cu ceasurile desteptatoare care se rostoglesc sau cu cainele-robot Aibo. Din acest motiv, Sony poate fi numita si un Apple “nebun”, o firma care pune inovatia mai presus de orice, prin ingineria si designul impinse peste limite si prin culori mai mult decat indraznete. Iar daca in alte companii astfel de idei ar fi fost luate in ras, cei de la Sony le-au imbratisat si le-au pus in practica.

About Andreea Filipescu

1 Comentariu

  1. anca popescu

    14/10/2014 at 1:00 PM

    intr-adevar inovatia este mai presus de orice….parerea mea – sunt cele mai bune!!!

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>