Synology DS414SLIM – micul NAS

By on 19/04/2017
Synology-DS414SLIM-004

Plaja de interes pentru freelancer-ul care “se duce” la serviciu in papucii de casa (din dormitor pana in birou schimba poate doar etajul) s-a diversificat foarte mult. Nevoia de a fi cel mai bun l-a obligat sa abordeze mai multe nise, volumul de date vehiculate crescand considerabil. Pastrand proportiile, acelasi lucru se intampla si cu mica firma care prin daruire se dezvolta echilibrat, volumul de date cu care lucreaza crescand si el. Cele doua exemple situate foarte aproape de extremele unui continuum vorbesc de la sine de importanta dispozitivului DS414SLIM. Puterea mare de procesare, prezenta fizica redusa si, intr-un cuvant, eficienta sistemului cu patru hard-uri de tip SSD de 2,5” propus de taiwan-ezii de la Synology merita putina atentie.

Synology DS414SLIM 003

Design

DS414SLIM poate fi flolosit drept unitate centrala pentru sistemul desktop dar, la fel de bine, poate prelua rolul unui veritabil sistem NAS, e adevarat putin mai mic. Se pliaza eficient si pe nevoile ridicate de un sistem de supraveghere. Atat de multe competente intr-un paralelogram care masoara doar 120x105x142 mm. Mic si negru intr-un finisaj mat pe care numele producatorului inscriptionat cu alb pe lateral domina oarecum. Minimalismul design-ului da o anumita forta liniilor care delimiteaza device-ul, rotunjimile usoare ale colturilor indulcind placut aspectul stilului elegant dar pana la urma minimalist. Pe partea frontala sunt pozitionate sase leduri aferente celor patru hard-uri SSD si celor doua LAN-uri disponibile. Ele sunt insotite de unul din porturile USB 3.0. Pe marginea uneia dintre partile laterale sunt prevazute butonul power si martorul de stare. Partea din spate permite accesul la hard-uri, la sloturile de retea si la al doilea port USB 3.0. Capacul este prevazut cu fante pentru aerisire, fapt care are corespondent pe partea de jos unde sunt fixate cele patru picioruse cu rol de sustinere si antialunecare care permit totodata aerisirea corespunzatoare a intregului sistem. Accesul la ventilatorul de 60 mm pentru eventuale procese de curatare sau mentenanta este facilitat de un sistem inteligent.

Synology DS414SLIM 001

Specificatii si performante

Desi dimensiunile reduse ar fi putut influenta in mod decisiv dotarile si, implicit, performantele acestui DS414SLIM, producatorul a reusit sa isi surprinda clientii intr-un mod foarte placut. CPU-ul este un Marvell Amada 370 cu doua nuclee tractat la 1,2 GHz care dispune de 512 MB memorie RAM pe format DDR3. Bun executant al sarcinilor ce ii sunt solicitate, dispozitivul mai are incastrate si doua iesiri RJ-45. Prezenta LAN-urilor vorbeste de posibilitatile crearii unui mediu “cloud” personal. Dispozitivul suporta prezenta a patru unitati SSD, asa cum deja am mentionat, a caror capacitate cumulata poate atinge valoarea de 8 TB. Acestea pot fi configurate in mai multe feluri. Modalitatile sunt: JBOD, RAID 1/5/6/10. Cu alte cuvinte, acest device este candidatul ideal pentru a prelua functiile si indatoririle unui server destinat acoperirii necesitatilor unui utilizator personal ceva mai laborios sau cele ale unei firme care are nevoie de o anumita putere de stocare si de procesare. Este stiut faptul ca unitatile acestea de stocare dezvolta viteze mari de scriere si citire a informatiilor, aspect care le favorizeaza in cursa cu mai vechile hard disk-uri. Nici in acest context ele nu se dezmint, vitezele de lucru atingand valori in jurul a 180 Mb/s in ceea ce priveste scrierea si de aproximativ 80 MB/s daca se analizeaza citirea informatiilor. Aceste valori pot fluctua usor in functie de configuratiile dorite.

Synology DS414SLIM 002

Versiunea sistemului de operare DSM este 5.1, un aspect care aduce cu sine performante superioare atat in ceea ce priveste rularea acestuia cat si privitoare la securitatea datelor stocate pe unitatile sale. Aplicatiile care vin instalate din fabrica se dovedesc de un real folos, unele dintre acestea fiind chiar necesare pentru o rulare in conditii optime. Compatibilitatea sa cu mai multe tipuri de dispozitive este un alt atuu de care aparatul se foloseste cu succes.

DS414SLIM este un mic si usor sistem care ascunde o putere de calcul comparabila cu unitati mari si mai elaborate. Buna optimizare a tuturor componentelor este secretul fortei sale.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>