Tehnologia 4G face toti banii

By on 17/11/2014
4G

Serviciile de internet mobil de mare viteza sunt din ce in ce mai mult si mai mult disponibile pe tot Globul, insa majoritatea operatorilor de astfel de retele taxeza semnificativ beneficiile tehnologiei 4G. Pentru a vedea daca valoarea serviciilor de acest gen este reflectata in costul suplimentar, vom enumera cateva dintre principalele avantaje ale detinerii de 4G, dincolo de conexiunea mult mai rapida pe care o putem obtine si printr-un internet de mare viteza, pentru a intelege daca trecerea la aceasta tehnologie de noua generatie are sens.

 1. Navigare mult mai rapida pe Web

4G ofera viteze de date teoretice de pana la 100 Mbps, comparativ cu 7,2 Mbps pentru 3G si 21 Mbps, pentru cele mai multe retele avansate de 3.5G. In mod evident, aceasta se traduce printr-o mult mai rapida navigare pe web si o experienta mult imbunatatite, de asemenea. Cu totii am trecut prin neplacuta experienta de a astepta cu telefonul in mana incarcarea unei pagini web. Ei bine, cu 4G aceasta problema este rezolvata, atata timp cat va aflati intr-o zona cu acoperire buna a telefoniei mobile, insa acest lucru ar trebui sa fie deja un lucru de domeniul trecutului

4g

 1. Video streaming
  O conexiune mai rapida a datelor face din experienta vizionarii unui video pe 4G o expereinta de neegalat, mult superioara oricarei tehnologii mai vechi. In timp ce conexiunile 3G abia pot face fata rularii clipurilor de pe You Tube, 4G este comparabila, daca nu chiar mai buna, decat cele mai multe conexiuni in banda larga de acasa si streaming TV de inalta definitie.
 2. Apeluri pe Internet
  Un beneficiu evident al conexiunii de buna calitate a datelor este efectuarea de apeluri, chiar apeluri video pe aplicatii de genul Skype sau mai multe solutii traditionale de VOIP. Experienta de ansamblu, insa, este mai buna, calitatea convorbirii clara si un risc foarte scazut de a pierde un apel din cauza acoperirii deficitare.
 3. Muzica
  Tot mai multi dintre noi folosesc smartphone-urile ca principal instrument de music player portabil, astfel incat o conexiune de date calitativa devine un necesar absolut, atat pentru descarcarea pieselor favorite, cat si pentru rularea lor cu Spotify sau Apple iTunes. Cu 4G, orice melodie se descarca in cateva secunde, iar rularea tine exclusiv de operatorii de retea, care se intrec in a oferi continut premium, cum ar fi accesul gratuit la Spotify Premium inclus.
 4. Harti si GPS
  4G nu numai ca ofera un acces mai rapid la internet, dar acopera, de asemenea, o zona mai larga fata de tehnologiile vechi, ceea ce inseamna ca un beneficiu suplimentar ar trebui sa fie si acoperirea mai larga a datelor. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care folosesc GPS pe telefoanele mobile sau aplicatii precum Google Maps sau Maps Apple, pentru a descarca tot felul de harti. Nu este amuzant, insa daca te ratacesti in afara ariei de acoperire, 4G va poate oferi acces rapid la un traseu, fie ca este unul pentru autoturisme, pietonal sau de transport public.
 5. Foto Sharing
  Un alt beneficiu al 4G o reprezinta posibilitatea de a incarca fotografii de rezolutie mai mare pentru aplicatii cum ar fi Instagram, Facebook si Flickr sau sincronizarea fotografiilor in Cloud in timp real, la rezolutie deplina. Si cum smartphone-urile ofera acum camere din ce in ce mai performante, este bine ca si dimensiunea fisierelor de stocare sa creasca. Aceasta in conditiile in care conexiunile de date mai vechi nu pot face fata impartasirii acestor experiente imortalizate in rezolutia originala.

In concluzie, chiar daca accesul la o astfel de tehnologie de ultima generatie este un pic mai scump decat alte planuri mari de date, pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri, beneficiile sunt enorme. Cu viteze care depasesc si de 10 ori retelele 3G si acoperire rapida de date pe arii largi, 4G nu numai ca transforma modul de a gandi si de a folosi internetul mobil, insa este si un mare salt inainte – cam ceea ce a reprezentat la timpul sau 3G peste GPRS. Pentru utilizatorii care folosesc functiile de baza ale telefoanelor mobile, costul suplimentar nu merita, insa pentru oricine are un smartphone, avantajele sunt atat de mari, incat cu greu nu poti recomanda 4G tuturor.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>