Viata inainte de iWatch. Afla totul despre ceasurile smart

By on 25/08/2014
Pulsar NL C01

Ceasurile inteligente au constituit o inovatie majora pentru tehnica anilor `80, mai exact, in 1982, cand au aparut prima oara pe piata. Acest an va fi, cu siguranta, unul de referinta in domeniu, insa intr-un mod diferit. Cand  Samsung Galaxy Gear este prevazut sa apara pe piata, pe data de 4 septembrie, este de asteptat ca un nou val sa fie creat in aceasta industrie, cu un accesoriu pe cat de util, pea tat de usor de purtat. Iar daca nici cei de la Apple nu vor face din acest lucru un eveniment, atunci, cu siguranta, nimeni nu o va putea face mai bine.

Chiar daca nu o va face, avem insa cateva ceasuri destepte la care sa aruncam o privire, chiar de dragul vremurilor trecute.

Pulsar NL C01, o minune din 1982

Pulsar NL C01

Pulsar este un brand Seiko brand, iar NL C01 arata oarecum primitiv pentru standardele actuale – stoca doar 24 de digiti de informatie. Acesta a fost urmat insa cu success de modele precum UC-2000 (aparut in 1984) si, un an mai tarziu, de UC-3000. Ambele ceasuri erau suficient de ambitioase, putand fi achizitionate inclusiv cu sloturi pentru conectare la o imprimanta termica sau pentru introducerea unui card de memorie.

Iar ambitios este un termen relativ, daca stam sa ne gandim ca mijlocul anilor `80 a fost unul cu aparitii destul de inselatoare in materie de ceasuri inteligente. Ceea ce nu aveau era tocmai conectivitatea. Tehnologia bluetooth se afla la doar un deceniu distanta, iar tehnologia celularelor era, de departe, prea costisitoare pentru acele vremuri. Spre exemplu, enormul Motorola DynaTAC 8000X era pus la vanzare pentru aproape 4.000 de dolari.

Seiko RC-1000, din 1984

Seiko RC-1000

Seiko RC-1000

Modelul Seiko RC-1000 putea fi usor sincronizat cu alte aparate prin intermediul unui cablu si era compatibil cu dispozitivele computerizate de la acea vreme, incluzand aici Apple sau Commodore C64. Un alt model, RC-4000 (botezat si PC Datagraph), a fost realizat in 1985 si a renuntat la aspectul exterior din plastic al batranului RC-1000, in favoarea unei carcase din otel inoxidabil. S-a facut remarcat in special pentru afisajul sau neobisnuit si, mai ales, pentru ca putea gazdui o memorie de… 2KB RAM.

Urmatorul mare salt in materie de ceasuri destepte a avut loc la inceputul deceniului 9 al secolului trecut si a venit cu un beep – incorporate la propriu in carcasa unui Swatch. Atunci, ceasul Beep i-a calcat pe urme modelului  Seiko 1990 Receptor, un ceas care a devenit in timp pager.

Seiko Receptor

Pentru prima oara, ceasurile destepte erau conectate, fara niciun fel de fir, la lumea larga. Tot ce aveau acum nevoie era tehnologia celorlalti, pe caresa o incorporeze. Iar “marfa” abia a inceput sa apara, la inceputul anilor `90, multumita, in mare parte, tot Seiko, bineinteles. Modelul lor din 1998, Ruputer, era mai mult un computer decat un ceas, cu un procesor de 16-biti si 128KB de RAM.

Seiko 1998

Samsung s-a gandit la ceasurile smart,de asemenea. Iar modelul lor, SPH-WP10 a fost, daca putem spune asta, primul watch phone din istorie. Iar de aici, pana la explozia tehnologica din zilele noastre, nu a mai fost decat un pas.

Samsung Wach

About Mihaela Olariu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>